efectes del canvi climàtic a Barcelona

Els efectes del canvi climàtic, per barri

Els efectes del canvi climàtic afecten les grans ciutats de manera, cada cop, més evident. Al cas de Barcelona, a més, podem trobar diferències d’aquests efectes per barri. Per tal de mitigar-los i adaptar-se als canvis, l’Ajuntament de Barcelona està elaborant el Pla Clima amb propostes d’entitats expertes i dels ciutadans que marcaran les línies estratègiques a seguir en els pròxims dos anys. El Pla Clima es desenvoluparà fins a finals d’any i també tindrà una perspectiva a futur fins al 2030.

Com afecten els efectes del canvi climàtic als barris

Segons un estudi creat per l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional, hi ha barris més vulnerables. En concret, els efectes del canvi climàtic afecten més a Nou Barris, algunes zones de les Corts, l’Eixample i Sants-Montjuïc. L’estudi també destaca que els col·lectius més afectats són les persones de més de 75 anys, nadons i persones amb patologies cròniques. A més, l’estat dels edificis també té a veure amb els efectes del canvi climàtic. De fet, els edificis amb poca eficiència energètica pateixen més aquests efectes.

Segons els experts, l’augment d’emissions comporta un increment de la temperatura, que al cas de Barcelona pot arribar a 2 o 3ºC entre mitjan i finals de segle. Això suposa més onades de calor, nits amb temperatures molt altes i més sequeres. De fet, en els darrers 34 anys, Barcelona ha patit 8 onades de calor.

Per tal de combatre els efectes i de canviar les estratègies, l’Ajuntament ha de complir amb el Compromís de Barcelona pel Clima: reduir els gasos amb efecte d’hivernacle un 40%, augmentar el verd urbà a la ciutat, fomentar la rehabilitació energètica amb ajuts, millorar la mobilitat sostenible, etc.

Pla Clima

A banda del Compromís de Barcelona pel Clima, l’Ajuntament també està elaborant el Pla Clima. Es tracta d’un pla amb mesures contra els efectes del canvi climàtic desenvolupades per les entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible i els ciutadans.

Les accions s’han de realitzar en els propers dos anys i amb la perspectiva del 2030. Segons la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz:

El nostre objectiu és treballar perquè ningú no es quedi al marge i per arribar a tots els barris i sectors de la població”

El Pla Clima es desenvoluparà en quatre aspectes: mitigació, adaptació i resiliència, justícia climàtica i impuls a l’acció ciutadana. De fet, els ciutadans que vulguin participar i proposar les seves solucions ho podem fer mitjançant la plataforma Decidim Barcelona.