reforma del parc de la Ciutadella

Els canvis de la reforma del parc de la Ciutadella

Un parc més verd i obert al mar, així és com es presenta la futura reforma del parc de la Ciutadella. Amb aquest gran objectiu s’elaborarà un pla director per part d’una comissió de seguiment en què participaran els grups municipals, entitats i institucions, com la Universitat Pompeu Fabra, el Zoo de Barcelona, el Parc de Recerca Biomèdica o l’hospital del Mar.

Com serà la reforma del parc de la Ciutadella

Amb més de 300.000 metres quadrats, la Ciutadella és el tercer parc més gran de Barcelona després dels de Montjuïc i els Tres Turons. Malgrat això, el parc necessita una reforma urgent per habilitar els edificis històrics que actualment estan buits i per comunicar i integrar els barris dels voltants. La reforma del parc de la Ciutadella inclou la comunicació amb el litoral i incrementar la vegetació per tal de convertir-se en una referència de patrimoni, divulgació científica, humanitats i arts.

reforma del parc de la Ciutadella 1888

Una comissió de seguiment elaborarà un nou pla director amb els canvis per tal de fer un espai més obert i integrador. Precisament la connexió entre barris és una de les necessitats més importants del parc, ja que actualment és un espai tancat al qual no es pot accedir des de carrers com el de Wellington. L’altra connexió és la del parc amb la platja. Un objectiu més difícil perquè implica reordenar les vies de l’estació de França i les instal·lacions del zoo.

Un nou ús als edificis històrics

Actualment, el parc de la Ciutadella té equipaments històrics tancats o mig tancats. Es tracta del conjunt format per l’Hivernacle, l’Umbracle, el Museu Martorell de Geologia i els Castells dels Tres Dragons. Aquest últim, que ara pertany al Museu de Ciències Naturals, és obra de Lluís Domènech i Montaner, qui va dissenyar l’edifici com un café-restaurant de l’Exposició Universal de 1888 i que des de 2010 està cobert per una malla de protecció.

reforma del parc de la Ciutadella  Barcelona

reforma del parc de la Ciutadella  Hivernacle

Segons Janet Sanz, la tinent d’alcalde d’Urbanisme:

Disposem de molts espais que formen part del patrimoni de la ciutat i que hem de recuperar”.

Per la seva part, el zoològic de Barcelona, després de la falta de consens, es mantindrà dins del parc. Es farà una actuació de renovació que reduirà algunes espècies i que potenciarà les autòctones.

La història de la Ciutadella

Aprofitant la reforma del parc de la Ciutadella, fem repàs de la seva història. Va ser el primer parc dissenyat concretament com un espai públic (segle XIX). Està situat als terrenys on Felip V va fer construir una gran ciutadella militar el 1715, després de l’11 de setembre de 1714. La recuperació d’aquests terrenys l’any 1869 va permetre crear un espai verd a la ciutat industrial de Barcelona.  El disseny original va estar dirigit per Fonserè l’any 1872, però es va modificar per incloure l’Exposició Universal de 1888 i, anys més tard, per instal·lar-hi el Zoo, que ocupa la meitat dels terrenys.

reforma del parc de la Ciutadella 1888

Font: Wikipedia

Pel que fa a la vegetació, en té més de cent espècies vegetals, que inclouen arbres centenaris. Precisament un dels objectius de la reforma del parc de la Ciutadella és augmentar la vegetació i convertir-se en un referent de biodiversitat.