modernisme

El mural que commemora el modernisme i l’Editorial Sopena

La històrica editorial de la ciutat de Barcelona es commemora i recorda en un mural composat per peces de la seva antiga façana a un pati de l’Eixample. El Modernisme segueix present a la ciutat una vegada més, en forma de mural en aquest cas.

L’editorial Sopena

Fundada al 1894 a Vilanova i la Geltrú, l’Editorial Sopena va ser una reconeguda editorial de la ciutat de Barcelona. Va ser responsable de col·leccions bibliogràfiques que van marcar l’època, però tanca al 2004 després de greus pèrdues econòmiques. Avui, només en queda un bonic mural en un pati interior de l’Eixample, conformat per algunes peces de la seva original façana del carrer Provença, que commemora el modernisme i la famosa Editorial.

modernisme

L’Editorial va estar en diverses localitzacions, però és al 1926 quan es decideix unificar la seu, creant una única façana obra de l’arquitecte i icona del Modernisme, Melcior Viñals. La façana va ser tot un emblema del barri durant 70 anys, fins que al 1996 l’ajuntament decideix que el seu valor no és suficient per a conservar-la. En aquest moment, l’editorial ja havia cessat la seva activitat comercial i havia venut la seva seu a una immobiliària.

L’artista Jordi Gispert va recuperar diversos elements de la façana i en va crear un collage, situat en un pati interior de l’Eixample, entre els carrers Provença, Borrell, Rosselló i Viladomat. El mateix pati està dedicat a la poetessa Maria Mercé Marçal. Un altre racó de Barcelona que commemora el modernisme i la història de la ciutat.

modernisme

El modernisme a Barcelona

És difícil entendre la riquesa arquitectònica i cultural de la ciutat deixant de banda el Modernisme. Aquest moviment forma part dels edifics i espais més emblemàtics de la ciutat: la Sagrada Família, el parc Güell, la casa Milà o la casa Batllò entre d’altres. També es nota la seva petjada en els carrers, sobretot en l’Eixample. El panot  o els mosaics de les farmàcies del casc antic  en són un exemple més quotidià.