la mansana de la discòrdia

El modernisme transgressor de la Mansana de la Discòrdia

La reforma urbanística de Barcelona de l’arquitecte Ildefons Cerdà, el 1860, va canviar la ciutat donant-li l’aspecte quadriculat tan característic de l’Eixample. No obstant això, una ordenança municipal va permetre als propietaris canviar l’aspecte de les façanes per trencar la monotonia. Aquesta ordenança va causar el que s’anomena la “Mansana de la Discòrdia”. Fins al 28 de febrer es pot veure una exposició monogràfica a la Casa Lleó i Morera.

La Mansana de la Discòrdia

El conjunt d’edificis situats entre els carrers d’Aragó i Consell de Cent formen l’anomenada “Mansana de la Discòrdia”, on destaquen la Casta Amatller, la Casa Batlló i la Casa Lleó i Morera, creats per Josep Puig i Cadafalch, Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner, respectivament. Els tres arquitectes més representatius del modernisme de Barcelona, van aprofitar l’ordenança municipal del 1891 que permetria superar l’altura de 16 metres que va imposar el pla de Cerdà. Però a aquesta illa no només estan aquestes tres cases modernistes, sinó que també hi formen part la Casa Mulleras, d’Enric Sagnier, i la Casa Bonet, reformada per Marcel·lià Coquillat el 1915.

La tradició conta que els barcelonins parlaven d’aquesta “Mansana de la discòrdia” com el Judici de Paris, en què les deesses Juno, Venus i Minerva es disputaven una poma d’or per veure qui era la més bella. En aquest cas, la disputa era per veure quina casa era la més bella de les cinc.

la mansana de la discordia

Malgrat la competitivitat entre els arquitectes, en la presentació del llibre i de l’exposició, l’arquitecte Lluís Doménech Guirbau -besnét de Lluís Domènech- va contar el gest que va tindre Gaudí amb l’arquitecte de la Casa Amatller. Gaudí va desplaçar enrere el pany de paret que es correspon amb la trobada del frontó triangular de la Casa Amatller, per no treure-li protagonisme amb la majestuosa façana de la Casa Batlló. Per tant, la disputa va ser de portes enfora però els arquitectes es van respectar els uns als altres.

L’exposició

La transgressió d’aquesta “Mansana de la discòrdia” ha estat ara estudiada per primera vegada. Aquesta investigació de la Universitat Internacional de Catalunya i l’Escola d’Arquitectura ha donat com a resultat una exposició i un llibre. L’exposició “La mansana de la discòrdia” es pot veure fins al 28 de febrer a la Casa Lleó i Morera i es pot veure imatges, plànols i reflexions sobre els cinc edificis. Anteriorment, els estudis s’havien centrat només als tres edificis modernistes de Gaudí, Domènech i Montaner i de Puig i Cadafalch.

4FEB EXPO

Si voleu fer una visita guiada pels edificis modernistes de Barcelona, podeu apuntar-vos a les nostres visites guiades de Barcelona. Tenim una ruta monogràfica del modernisme de Barcelona on també s’expliquen els secrets de la “Mansana de la Discòrdia”.