El Modernisme de Barcelona de Josep Maria Jujol

El Modernisme de Barcelona de Josep Maria Jujol

Coneixeu l’arquitecte Josep Maria Jujol? Va ser un dels mestres del Modernisme de Barcelona que va ser eclipsat per les grans figures, com Gaudí. Entre les seves obres destaquen el banc de trencadís del Park Güell, els medallons de la Sala Hipòstila, la Casa Planells, els balcons de La Pedrera o els pavellons d’accés al recinte ferial de Plaça Espanya. Ara, el seu fill publicarà el primer catàleg que reuneix totes les obres que Jujol va projectar a la ciutat.

Jujol i el Modernisme de Barcelona

Josep Maria Jujol és un mestre eclipsat del Modernisme de Barcelona. Jujol no procedia d’una família adinerada ni tenia contactes entre la burgesia de l’època. Va arribar a la vila de Gràcia amb nou anys, perquè el seu pare -que era mestre, volia que el seu fill estudiés a la capital. Gràcies a les seves idees va guanyar el premi anual de l’ajuntament al llicenciar-se i va començar a treballar a l’estudi del seu professor, Antoni Maria Gallissà. Entre les seves primeres obres hi trobem les faroles modernistes per decorar el carrer Ferran (avui desaparegudes) i l’altar de la Santíssima Trinitat de Santa Maria del Mar.

josep maria jujol modernisme de barcelona

També va ser delineant de la Casa Llopis-Bofill i va dissenyar l’ascensor, els vitralls i parts de la biblioteca de la nova seu de l’Ateneu de Barcelona. A banda d’aquest encàrrecs, Jujol també treballava pel seu compte, però el seu estil fantasiós i oníric no va acabar d’agradar entre la burgesia. És per això que molts d’aquests encàrrecs van ser projectes modests. De fet, el gruix dels seus guanys mensuals procedien del sou de professor de l’Escola del Treball i de catedràtic de l’Escola Superior d’Arquitectura.

modernisme de barcelona casa planells

Les obres més destacades del Modernisme de Jujol van ser la Casa Heras, la botiga Mañach (avui desapareguda), el taller Mañach (en l’actualitat és l’escola municipal Josep Maria Jujol), el rosetó de l’església del Pi, la finca Sansalvador i la Casa Planells. Aquesta última obra destaca pels seus acabats interiors, l’escala, la tribuna del primer pis i el paviment del mosaic. Per últim, també va ser l’encarregat del pavelló d’accés al recinte ferial de Plaça Espanya. Aquest encàrrec va ser per l’Exposició del 29, però la falta de temps va marcar el disseny final. Posteriorment, l’obra va quedar molt afectada pels bombardeigs de la Guerra Civil.

Jujol i Gaudí

Quan parlem del Modernisme de Barcelona, pensem immediatament en la figura de Gaudí. També pensem en altres mestres com Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch. Però què passa amb Jujol? Precisament el mestre Gaudí va contractar a Josep Maria Jujol l’any 1904 i li va delegar en ell tasques rellevants de les seves obres més emblemàtiques del Modernisme:

  • Casa Milà: tasques de guixeria, escultura, el terrat, la xemeneia arremolinada i les baranes de ferro dels balcons.
  • Park Güell: medallons de la Sala Hipòstila i els bancs ondulats amb el trencadís.
  • Casa Batllò: disseny multicolor de la façana.
  • Sagrada Família: escuts de la façana. També va ser un dels candidats a terminar les obres del temple a la mort de Gaudí.

La relació va ser tan propera, que Gaudí li va deixar 2.000 pessetes al testament.  Ara, amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra de Jujol, el seu fill publicarà un nou llibre que servirà de catàleg d’un mestre del Modernisme de Barcelona poc conegut i molt eclipsat.