Edificis emblemàtics de Barcelona

Edificis emblemàtics de Barcelona

Barcelona figura entre les ciutats més desitjades pels viatgers de tot el món. La combinació de cultura, art i estil de vida enamora a milers de turistes cada any, que visiten una ciutat de qualitat arquitectònica envejable. I és que una de les atraccions turístiques més realitzades és fer una passejada arquitectònica i artística per la ciutat.

Ciutat mediterrània i cosmopolita

Barcelona és una ciutat mediterrània i cosmopolita que integra en el seu traçat urbà restes romanes, barris medievals i, com a element unificador, el modernisme català que tant identifica a la ciutat. Des del punt de vista arquitectònic, existeixen construccions realment espectaculars que no deixen indiferent a ningú. Les vols conèixer?

Els 10 edificis emblemàtics de Barcelona

Recinte de l’Hospital de Sant Pau

Arquitecte: Lluís Domènech i Montaner
On: Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167

El recinte de l’Hospital de Sant Pau és una de les construccions modernistes més consagrades d’Europa, i s’ha convertit en tot un referent mundial. Es tracta d’un conglomerat de tretze edificis i pavellons d’estil modernista que es van inaugurar en els anys 30 per a realitzar les funcions hospitalàries de l’època. En 1967 va ser declarat Monument Històric Artístic, i des de 1997 ostenta el títol de Patrimoni Mundial atorgat per la UNESCO.

Edificis emblemàtics de Barcelona

Palau de la Música Catalana

Arquitecte: Lluís Domènech i Montaner
On: Carrer Palau de la Música, 4-6

El Palau de la Música es va construir entre els anys 1905 i 1908, i actualment és una de les sales de concerts més importants de tot el país. A més, és un dels majors representants del modernisme català, sent les vidrieres i l’interior lluminós els trets més característics. En l’exterior, l’envejable combinació entre elements barrocs i modernistes compta amb detalls que recorden a la música. Els aficionats a la música que han pogut gaudir d’un concert en el Palau de la Música Catalana segur han mirat cap amunt contemplant aquesta meravella del sostre.

 Edificis emblemàtics de Barcelona

Museu Blau

Arquitecte: Herzog & de Meuron
On: Plaça Leonardo da Vinci, 4-6

El Museu Blanc va ser dissenyat exclusivament per a la celebració del Fòrum Universal de les Cultures en el 2004. Amb l’objectiu d’establir un lloc de trobada a la ciutat comtal, l’edifici està dotat d’una especial singularitat. Més endavant, la funció de l’edifici va fer un volt per complet i es va convertir en el Museu de Ciències Naturals de la Ciutat de Barcelona, que compta amb espècies d’animals úniques en el seu interior.

Edificis emblemàtics de Barcelona

Pavelló Alemany Mies van der Rohe

Arquitecte: Mies van der Rohe
On: Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 7

Prop de la Font de Montjuïc es troba aquest edifici amagat, que va donar vida en el seu moment al que va ser el Pavelló nacional d’Alemanya per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. Compta amb diferents tipus de vidres, acer i marbre que atorguen moviment a una obra simbòlica del modernisme. Així i tot, el Pavelló Alemany Mies van der Rohe és una rèplica de l’edifici original que va ser construït després de la clausura de l’Exposició.

Edificis emblemàtics de Barcelona

Peix de Gehry

Arquitecte: Frank Gehry
On: Passeig Marítim, 53

Aquest és un dels edificis més simbòlics de Barcelona després dels Jocs Olímpics del 92. La ciutat es va il·luminar preparant-se per a acollir l’esdeveniment esportiu més important a nivell mundial, per la qual cosa es va crear el nou port olímpic, liderat per la torre Mapfre i l’Hotel Arts. Aquestes dues torres comparteixen protagonisme amb l’escultura amb forma de peix daurat, creant una imatge de la costa marítima peculiar. Es tracta d’un entramat de reixes metàl·liques entrecreuades que adquireixen el seu color daurat quan el sol l’il·lumina, per la qual cosa és un veritable espectacle quan les seves escates canvien de to gradualment.

Edificis emblemàtics de Barcelona

Temple Expiatori del Sagrat Cor

Arquitecte: Enric Sagnier i Villavecchia
On: Passeig Marítim, 53

Són els ulls de Barcelona. És el punt més alt de la ciutat (aproximadament 520 metres sobre la mar), i és fàcilment visible per la seva privilegiada ubicació: el cim de la muntanya del Tibidabo. És un temple d’estil neogòtic projectat per Enric Sagnier a principis del segle XX, i acabat l’any 1961. Compta amb una cripta interior, l’església i l’estructura del Sagrat Cor. Malgrat ser un símbol de la ciutat comtal, va ser destruït i fos durant la Guerra Civil, per la qual cosa l’estructura actual és una rèplica.

Edificis emblemàtics de Barcelona

Edifici MediaTIC

Arquitecte: Enrique Ruiz Geli
On: Carrer de Roc Boronat, 117

Aquest edifici és un epicentre per a la innovació, que busca ser un lloc de trobada per a empreses i professionals centrat en les tecnologies de la informació i comunicació. Com a element a destacar, les quatre façanes són totalment diferents entre si, i donen un aspecte singular segons l’orientació. Per a la seva construcció es van aplicar noves tecnologies arquitectòniques, combinades amb mètodes de construcció més eficients com el cas del ETFE.

 Edificis emblemàtics de Barcelona

MACBA

Arquitecte: Richard Meier
On: Plaça dels Àngels, 1

Entre els carrers del mític barri del Raval s’amaga el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), construït durant la segona meitat del segle XX. Actualment està declarat Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. L’element més característic és l’estructura cilíndrica que travessa totes les plantes i que conforma les diferents zones de les exposicions.

 Edificis emblemàtics de Barcelona

Edifici del Mercat de Santa Caterina

Arquitecte: Enric Miralles i Benedetta Tagliabue
On: Avinguda de Francesc Cambó, 16

Aquest edifici sorgeix de la rehabilitació de l’antic mercat de Santa Caterina, a la Ciutat Vella de Barcelona. Té una enginyosa coberta que busca connectar amb l’edifici amb l’emplaçament, així com embolicar i mimetitzar-se amb l’antiga estructura del mercat. Durant la remodelació es van trobar restes arqueològiques de l’antic convent sobre el qual es va aixecar el mercat, i actualment formen part del MUHBA (Museu d’Història de Barcelona).

Edificis emblemàtics de Barcelona

Casa Batlló

Arquitecte: Antoni Gaudí
On: Passeig de Gràcia, 43

Si parlem de Barcelona, parlem d’Antoni Gaudí. El Passeig de Gràcia compta amb amb les majors obres modernistes de l’arquitecte, màxim exponent del modernisme català. La Casa Batlló, Patrimoni de la Humanitat des de 2005, és un tribut a les formes de la naturalesa culminat amb una volta que recorda a la silueta d’un drac, relacionada amb la llegenda de Sant Jordi.

Has visitat ja tots els edificis?