Documents inèdits sobre Gaudí, el mestre del modernisme

Documents inèdits sobre Gaudí, el mestre del modernisme

Del 4 al 7 d’octubre, s’ha celebrat el Segon Congrés Mundial sobre Antoni Gaudí, un event organitzat per The Gaudí Research Institute conjuntament amb la Universitat de Barcelona, per retrà homenatge al conegut arquitecte del modernisme català.

El congrés ha comptat amb assistents d’arreu del món i han estat convocats una cinquantena de ponents, tan nacionals com internacionals, que han pogut presenciar una cerimònia d’investigacions, de reconeixement i d’estudis sobre l’obra i vida de Gaudí.

Els nous documents del modernisme de Gaudí

Un dels temes principals s’ha centrat en l’estat de conservació del patrimoni del Parc Güell i de la Torre Bellesguard, però sense dubte, el tema estrella ha sigut el descobriment, per part de Xavier Jové, juntament amb els forenses Narcís Bardalet i María José Adserías, de fotografies inèdites relacionades amb Gaudí.

Torre Bellesguard i Parc Güell. Modernisme

La primera, es tracta d’una imatge en color fotografiada cap al 1878, on s’aprecia l’arquitecte de jove, realitzada pel fotògraf Leopoldo Rovira, que per aquell temps, tenia un estudi a la Rambla de Barcelona.

La segona fotografia trobada, data aproximadament sobre 1913-1915, on es pot observar una part que fou destruïda de la casa Larrard, desapareguda avui dia. La casa formava part del Parc Güell, de la qual només coneixem la porta de la capella i els bancs de pedra.

Per últim, la tercera imatge es tracta d’un dibuix del projecte de la Sagrada família, obra principal del modernisme català. En aquesta imatge s’observa una part inèdita de l’estructura, una torre acabada amb una cúpula geomètrica que havia de formar part de la façana del naixement, però segons Jové, Gaudí va decidir descartar en algun moment.

Retrat d´estudi d'Antoni Gaudí datat del 1878 aproximadament. LEOPOLDO ROVIRA Projecte inèdit de la Sagrada Família

Retrat d´estudi d’Antoni Gaudí datat del 1878 aproximadament. LEOPOLDO ROVIRA
Projecte inèdit de la Sagrada Família

D’altra banda, el biògraf Josep Maria Tarragona, ha defensat que la capella del Santíssim Sagrament de l’església de San Joan de Gràcia, és en realitat una obra de Gaudí, tot i que se l’atribueixi a l’arquitecte Francesc Berenguer. Cal destacar que fins que no es presentin les proves adients, tot romandrà en una teoria.