Descobreix els jardins secrets de Barcelona

Descobreix els jardins secrets de Barcelona

Barcelona és una de les ciutats europees que més importància li dóna als espais verds, i actualment acumula 2.784 hectàrees de parcs i jardins i més de 150.000 unitats d’arbrat viari. Aquests racons, que donen encant a la ciutat, contenen peces d’art que formen part de la nostra història, i per això mereixen una visita. Hi ha que estan més amagats, hi ha que són grandiosos i hi ha que són desconeguts. Però avui portem sis jardins secrets de Barcelona perquè descobreixis una mica més de la ciutat!

Jardí Botànic Històric

Aquest jardí, que es troba a pocs metres del palauet Albéniz, agafa l’arquitectura dels espais verds anglesos per convertir-se en una apoteosi del romanticisme, on la natura espargeix salvatgement per trencar amb la simetria racionalitzant, de la natura domesticada i l’ordre imposat. El Jardí Botànic Històric es divideix en cinc paisatges del món, cadascun amb la seva flora pròpia: California, Sudáfrica, Australia y la conca mediterrània.

Descobreix els jardins secrets de Barcelona

Jardins de Joan Maragall

Durant l’Exposició Internacional Barcelona de 1929, es construeix una nova residència reial lluny de la capital per fugir dels perfils revolucionaris. Els Jardins que l’acompanyen són una mostra ostentosa dels privilegis d’uns pocs, i l’elegància d’estil francès recobreix el Palauet Albéniz. L’espai, originalment dissenyat per Forestier, col·loca una font central amb parterres de broderie, voluptuoses escultures i altres espais extravagants, com ara un petit bosc de bambú.

Residència Salesiana Martí-Codolar

El Jardí que la família Martí-Codolar va plantar i fer créixer ens recorda que Horta, en una època, feia honor al seu nom. Es situa entre un paisatge dispar: a la dreta, un pavelló racionalista que fa de residència i seminari salesià; a l’esquerra, un sinuós palau d’estil neoclàssic de principis del segle XIX. El palmerar que sobreviu a la part alta de Collserola està habitat per tortugues, que viuen al llac vigilat per estàtues de sàtirs i nimfes. El dèspota Ferran VII és l’últim monument del jardí, una zona verda que recorda que hi va haver un temps anterior

Jardins de la Casa Ignacio Puig

Pocs minuts abans de la Rambla, els Jardins de la Casa Ignacio Puig són un espai secret perfecte per trencar amb la saturació provocada pel soroll i la gentada inherent a la ciutat. L’entrada a l’espai és un camí costaner a l’hotel Petit Palace Opera Garden, veí d’una façana de Puig i Cadafalch, que descobreix un tresor rere el Liceu i la Boqueria. Els jardins donen la benvinguda als visitants amb una rica varietat de magnòlies, llorers, boixos i fins i tot algun til·ler, que es poden observar tot seient als bancs, des d’on escoltar com corre l’aigua entre les fonts.

Descobreix els jardins secrets de Barcelona

Jardins Mercè Rodoreda

Mercè Rodoreda, que enalteix l’esperit femení català, va marcar un abans i un després en el simbolisme literari de la terra, i en la darrera època de la seva obra materialitza una gran part dels seus conceptes en forma de flors. És per això que compta amb dos jardins. El primer d’ells se situa prop del seu Sant Gervasi natal, on s’ensumen els perfums florals entre els llibres. A diferència del segon, és el jardí més conegut, ja que hi abunden infinites metàfores del món vegetal, tan antigues com l’art.

Jardins del Palau de les Heures

Per altra banda, el segon jardí, pràcticament desconegut, és un exemplar de jardí penjat de Barcelona, i es troba a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Recull les flors i plantes preferides de l’escriptora, i que van protagonitzar la seva obra: camèlies, glicines, llessamins, mimoses, nenúfars… Si us allunyeu del verd, podreu observar un rellotge que corona l’entrada, el pèndol del qual ens recorda que  el temps corre més enllà d’aquest edèn.

Has recorregut ja aquests jardins? O no coneixies aquests secrets?