Curiositats sobre Gaudí i les seves obres a Barcelona

Curiositats sobre Gaudí i les seves obres a Barcelona

Antoni Gaudí és un dels arquitectes espanyols més coneguts a nivell mundial. Màxim exponent del modernisme català, ell i les seves obres amaguen alguns dels secrets millor guardats de la ciutat comtal. Us portem un recopilatori d’algunes curiositats de les seves obres mestres, que poden presumir de formar part del Patrimoni de la Humanitat declarat per la Unesco.

La Sagrada Família

 1. Malgrat que la primera pedra es va posar l’any 1882, es preveu que aquesta obra estarà acabada en 2026, pràcticament un segle i mig després. La Façana del Naixement és l’única part que es va construir quan Gaudí vivia.

 2. Gaudí sabia que no anava a viure per a veure acabada l’obra, per la qual cosa va deixar els esbossos, plànols i indicacions per als qui prenguessin el relleu. Així i tot, es va cremar tot durant la Guerra Civil, per la qual cosa no veurem la Sagrada Família tal com havia plantejat l’arquitecte.

 3. La denominació de Temple Expiatori ve donada pel caràcter del seu finançament: depèn de donacions privades i el preu de les entrades.

 4. Va voler que la Sagrada Família fos l’edificació més alta de Barcelona. Va voler ser ambiciós però sense pecar de pretensiós. Encara que en 2022 aconseguirà el seu punt més alt, els 172 ‘5 metres, es mantindrà per sota de l’altura de Montjuïc.

 5. Els rèptils fan la funció de gàrgoles, i és per això que expulsen l’aigua pels seus orificis. Així i tot, el que més destaca és la seva funció simbòlica: els rèptils són animals relacionats amb el mal, i en estar orientats cap avall, sembla que fugen del poder místic dels símbols de les torres de Jesús i María.

 6. L’interior de la Sagrada Família no té cap línia recta. Gaudí era un devot de la Mare de Déu, i considerava que la recta és de l’home, i la corba és de Déu.

 7. Gaudí no va ser el primer arquitecte triat per a la construcció. Inicialment seria Francisco de Paula del Villar, que va acabar renunciant i va cedir el projecte a Joan Martorell. Aquest també va declinar l’oferta i la va traslladar al seu deixeble, Antoni Gaudí.

Curiositats sobre Gaudí i les seves obres a Barcelona

Park Güell

 1. Gaudí tenia una visió bastanta ecologista per a l’època, que explica com va meditar la funció de les columnes situades a la Sala Hipòstila, mitjançant les quals pretenia recollir l’aigua de la pluja i deixar que caigués en un dipòsit situat sota per a emmagatzemar-la.

 2. A la Sala de les Cent Columnes (o Sala Hipóstila) realment hi ha 86. O algú es va descomptar, o li agradava arrodonir els números a l’alça.

 3. La seva inspiració ve de la història de Hänsen i Gretel, que es pot observar en els dos pavellons que evoquen a la caseta de dolços i xocolata.

 4. Inicialment el parc no anava a estar obert al públic. Güell, el ric empresari que dóna nom a la zona, volia un jardí que albergués 60 habitatges, encara que únicament es van vendre dos, i un d’ells va ser per a Gaudí. Cal destacar que la casa on va viure l’arquitecte 21 anys no formava part dels seus dissenys, sinó que va ser projectada pel seu ajudant Francesc Berenguer.

 5. El Park Güell pren el nom d’un ric i influent empresari català anomenat Eusebio Güell, per al qual Gaudí va construir el parc, el Palau Güell, els Cellers Güell, els Pavellons Güell i la cripta de la Colònia Güell.

 6. Encara que es tracti d’un parc públic, la seva entrada és limitada i l’aforament màxim és de 400 persones simultàniament.

 7. El drac de l’escalinata del Park Güell pot no ser un drac. Al no tenir cua, no se sap amb certesa de què es tracta, si una salamandra alquímica o un drac.

Curiositats sobre Gaudí i les seves obres a Barcelona 5

Casa Batlló

 1. Seguint amb el seu modus operandi ecològic, Gaudí va aplicar una de les seves tècniques favorites per a crear la façana: consistia a recollir deixalles de vidre i ceràmica per a pintar siluetes de colors.

 2. L’estructura està basada en el món marí i la Mar Mediterrània. Això es pot veure en el replà de cada planta, que evoca la sensació d’estar submergits sota una aigua cristal·lina.

 3. Moltes persones creuen que l’obra pretén ser un organisme viu, ja que, miris on miris, sempre hi ha algun ésser viu aguaitant-te.

 4. El projecte inicial per a la Casa Batlló no era tal com la coneixem actualment. Inicialment es tractava de la reforma d’un edifici projectat en 1877 per Emilio Sala Cortés, professor de l’arquitecte. Gràcies a l’audàcia de Gaudí, es va acabar concretant una reforma integral, en la qual es va transformar l’edifici d’estil clàssic en una obra modernista.

 5. La llum arriba a tots els racons gràcies a la construcció principal i els dos patis interiors en tons blaus, que ajuden a distribuir la il·luminació.

 6. Se la coneix comunament com la “Casa del Drac”, ja que la seva façana es relaciona amb la llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya.

 7. L’estructura i formes dels balcons mantenen el caràcter suggestiu i creatiu de la casa. Hi ha qui veu tortugues, altres persones veuen màscares més venecianes i fins i tot qui interpreta calaveres.

Curiositats sobre Gaudí i les seves obres a Barcelona

La Pedrera-Casa Milà

 1. La Casa Milà rep el nom de la Pedrera per la gran semblança que té amb una pedrera de roca. És una espècie de sinònim que cobra sentit quan es diu en català.

 2. Es tracta del primer habitatge que comptava amb una sèrie de comoditats impròpies d’aquesta època, com l’aigua calenta, la instal·lació de gas, la presència d’un garatge o els ascensors. L’objectiu era demostrar a la ciutat el poder adquisitiu del qual gaudia la família Milà.

 3. Durant el procés de rehabilitació es va descobrir que Gaudí va pensar en la seguretat dels seus inquilins, per la qual cosa va construir un búnquer subterrani per a resguardar-se de qualsevol conflicte bèl·lic.

 4. Malgrat que va acabar la seva construcció l’any 1910, no es va obrir al públic per primera vegada fins a 1987.

 5. Aquest edifici no va tenir una construcció plenament legal: l’Ajuntament va manar frenar les obres perquè no complien amb les mesures acordades.

 6. La construcció no va tenir una bona rebuda després de la seva construcció, ja que a molta gent li va costar entendre la innovació. Conten que George Celemenceau, polític francès, es va negar a donar un discurs previst a Barcelona quan va veure la Casa Milà.

 7. Actualment, la Pedrera té cinc usos: turístic, cultural i social, residencial, administratiu o comercial.

Curiositats sobre Gaudí i les seves obres a Barcelona

Coneixes totes aquestes curiositats de les obres de l’arquitecte modernista? Quina t’ha semblat més interessant?