arquitectura energètica eficient

Creix l’arquitectura energèticament eficient

Quan parlem de factors clau per tal de protegir el medi ambient, l’ús responsable de l’energia n’esdevé un punt imprescindible. Aquesta preocupació creixent pel nostre benestar juntament amb la preocupació pel nostre planeta ha fet que l’arquitectura energèticament eficient es popularitzi cada cop més als entorns més poblats.

La preocupació de la ciutadania per habitar espais saludables, amb bons nivells de confort tèrmic i acústic i que ofereixin la millor qualitat possible de l’aire, creix i creix sense parar. Aquest neguit creixent el podem relacionar amb el context actual de contaminació, que cada cop augmenta més. Per aquesta raó aprofitem per a recordar que qualsevol interessat pot acudir a la Setmana de la Rehabilitació que se celebrarà a Barcelona del 15 al 21 d’octubre, on es duran a terme jornades tant professionals com orientades al ciutadà.

Edificis de Consum Gairebé Nul

Aquesta alerta per part de la població ha trobat una escapatòria: l’arquitectura energèticament eficient. Sabem que els edificis generen més del 40% de l’energia que consumim, per tant una construcció adequada esdevindria un punt clau per solucionar part dels problemes mediambientals. És davant d’aquest problema on neix l’Edifici de Consum Gairebé Nul, un edifici que quasi no necessita energia pel seu ús mantenint en el seu interior condicions òptimes en tots els paràmetres de confort.

arquitectura energètica eficient

L’estàndard Passivhaus és una de les vies més adequades per fer realitat aquest edifici de consum gairebé nul, ja que és un dels models més complets i exigents del món en sostenibilitat energètica aplicada a l’arquitectura eficient. Un edifici amb la certificació Passivhaus garanteix el consum gairebé nul d’energia per la climatització. A més a més, evita defectes o patologies en els edificis que propicien la formació de condensacions o floridures, aconsegueix excel·lents nivells de confort tèrmic i acústic, proporciona una alta qualitat de l’aire interior i disminueix sensiblement tant la petjada de carboni com altres danys ambientals derivats del consum energètic excessiu.

Espanya introdueix l’arquitectura energèticament eficient per espais d’ús públic

Segons les estadístiques de PEP (Plataforma Edificación Passivhaus), Navarra, País Basc i Aragó són les comunitats espanyoles en les quals més s’ha apostat per la rehabilitació o construcció d’edificis sota estàndard Passivhaus per garantir l’edificació de consum gairebé nul en el seu entorn urbà i especialment als edificis d’ús públic. Les tres comunitats constitueixen el 86% del total dels edificis certificats Passivhaus. Aquest bloc de pisos adjuntat a continuació és el primer edifici d’habitatges Passivhaus a Espanya, situat a El Soto de Lezkairu (Pamplona). 

arquitectura energètica eficient

Primer edifici d’habitatges Passivhaus a Espanya, situat a El Soto de Lezkairu (Pamplona)

En l’actualitat hi ha més de 77 projectes Passivhaus en desenvolupament a Espanya. La construcció d’edificis enèrgicament eficients comença a ser tendència dins el món de la construcció espanyola, cosa que ens fa pensar que no tardarà massa temps a aparèixer pels carrers de la ciutat de Barcelona. Els habitatges catalans podrien estalviar un 79% si milloren la seva eficiència energètica, i el programa d’ajuts de rehabilitació energètica t’ho posa més fàcil. A partir del 31 de desembre del 2020, tots els edificis hauran de tenir un consum d’energia quasi zero (nZEB). Preparem-nos perquè a l’arquitectura del futur li haurem de començar a parlar de present. Benvinguts a l’era de l’arquitectura energèticament eficient.