casa energèticament eficient

Comprar o llogar una casa energèticament eficient

Una casa energèticament eficient és una casa que ofereix als seus habitants unes millors condicions, veiem perquè.

Perquè una casa energèticament eficient?

Comprar o llogar un habitatge no és una acció que fem massa sovint i en el moment de fer-ho és bo tenir en compte tots els aspectes rellevants. Superfície, nombre d’habitacions i banys, balcons, terrasses… fins i tot tipus de paviment, rajoles de la cuina o del bany i molts altres elements d’acabats ens condueixen en la decisió.

Ara bé, hi ha altres aspectes que tindran una incidència directa en el cost de funcionament al llarg dels anys i que sovint deixem de banda, es tracta del comportament energètic. L’orientació, la qualitat tèrmica dels tancaments, el tipus de finestres o les característiques de les instal·lacions són factors claus a tenir en compte en el moment d’escollir un o altre habitatge, ja que ho notarem en la factura energètica que paguem cada mes al llarg de la nostra vida.

Una casa energèticament eficient és una casa que ofereix als seus habitants unes millors condicions de confort sense necessitat de fer un gran ús dels sistemes de climatització (calefacció i refrigeració). Amb això, no tant sols ens estalviem diners al reduir el consum energètic, també estem evitant la degradació del medi ambient a causa de les emissions de CO2.

El certificat energètic la nostra garantia

casa energèticament eficientEssent unes dades tant importants per a nosaltres, no sempre ens és fàcil conèixer la qualitat o l’eficiència energètica de l’habitatge que ens interessa comprar o llogar. Es tracta d’un coneixement especialitzat en diversos aspectes i que no està al nostre abast. És per aquesta raó, que la Unió Europea va decidir que tots els països havien d’implantar el Certificat d’eficiència energètica dels edificis i exigir la seva exhibició als clients per a tota venda o lloguer. A l’estat espanyol aquesta obligació s’ha fet efectiva a partir del mes de juny de 2013.

Quina és la funció del certificat energètic?

El certificat, qualifica els habitatges amb una etiqueta energètica que el situa entre les lletres “A” i “G”, igual que ho fan les etiquetes dels electrodomèstics. Lletres que indiquen el consum energètic previsible, així la “A” indica un edifici de baix consum i la “G” representa un edifici de molt alt consum. Perquè ens fem una idea, un habitatge de 75 m2 a Barcelona, qualificat com “G” tindrà un consum estimat d’uns 19.000 KWh a l’any i unes emissions de CO2 d’uns 3.600 kg. Si aquestes xifres les comparem amb el mateix habitatge qualificat com “A”, el seu consum estimat serà d’uns 1.750 kWh a l’any i unes emissions de CO2 d’uns 400 Kg. És a dir, unes 10 vegades menys en consum i vuit en emissions. Malgrat resulti difícil de quantificar, és clar que el grau de confort que ens oferirà l’habitatge qualificat com “A”, al marge del seu baix consum, serà molt millor que el qualificat com “G”.

Dels consums comentats en podem extreure el valor de la factura i l’estalvi potencial. De les emissions de CO2 en podem valorar l’impacte ambiental conseqüent de la utilització de l’habitatge. Aquest darrer aspecte és variable segons les fons energètiques utilitzades per produir l’energia que consumim, en el cas de que només fem servir energia renovable, les emissions serien zero. Aquest és doncs un aspecte a considerar en contractar l’electricitat.

Ara ja pots conèixer si una casa és o no una casa energèticament eficient abans de comprar o llogar. Exigeix aquesta informació, ja que és el teu dret ! Tingues molt en compte que aquesta informació et pot resultar molt valuosa de cara al futur. Recorda que a l’ICAEN pots trobar tota la informació que necessitis.