arquitectura

Com serà l’arquitectura després de la pandèmia?

Durant aquests dies de confinament, ens hem acostumat a viure tancats a casa i ser més conscients de com és l’arquitectura de les nostres llars, tant per dins com per fora. I la necessitat que hem tingut de sortir al balcó, a la finestra, o a on es pogués, buscant aire fresc, parlar amb els veïns, etc., ha fet replantejar als arquitectes com serà l’arquitectura després de la pandèmia.

Espais exteriors

Hem descobert la importància dels espais que ens permeten donar amb l’exterior: balcons, finestres, i els més privilegiats, terrasses i jardins. La majoria de la població viu en pisos amb espai molt reduït. És per això que durant el confinament, els balcons estan sent l’espai estrella de l’arquitectura de les nostres llars. Són zones flexibles on sortim a prendre el sol, a fer esport, tele-treballar quan fa bon temps o parlar amb els veïns.

foto1 (2)

Es necessiten més zones

Durant aquest confinament, també moltes persones s’han hagut d’adaptar i treballar des de casa. Això ha estat un problema per totes aquelles persones amb nens o persones a càrrec seu. No només per haver d’estar pendents de tot alhora, sinó perquè en molts casos, a conseqüència del poc espai, s’han hagut d’envair i compartir espais comuns.

Arquitectura saludable

Un altre dels aspectes més importants, és que l’arquitectura de les nostres llars sigui saludable. Per aconseguir-ho, hi ha dos aspectes primordials: la llum i la ventilació. Els edificis han de tenir l’orientació adequada per intentar que tots els espais comptin amb llum natural. A més, durant aquests dies que podem estar malalts, comptar amb una ventilació als lavabos és molt important. Però a més, poder ventilar bé la llar ajuda a prevenir altres problemes de salut.

foto2 (2)

Un altre aspecte que està dins del marc legal però que no sempre es respecta, són les vistes de la nostra llar. L’arquitectura de les ciutats s’hauria de plantejar perquè cada llar pogués tenir vistes cap a zones verdes o comunitàries.

Per tant, l’arquitectura de les nostres llars haurà de seguir un model sostenible que permeti reduir la densitat de població, però també que permeti que les llars tinguin llum natural, ventilació adequada i zones verdes properes.