estalviar energia a casa nostra

Com estalviar energia a casa nostra. L’expert respon

Estalviar energia a casa nostra és possible i a més estarem contribuint amb l’eficiència energètica, de la que tant es parla. No ens hem d’oblidar que tan sols amb una bona utilització dels electrodomèstics, per exemple, podem aconseguir grans estalvis. Per aconseguir estalviar energia el més important és aprofitar els recursos que tenim a la nostra disposició, com per exemple la llum natural. Malgrat els sistemes de climatització (calefacció o aire condicionat) són els que més energia utilitza, també podem estalviar amb petits hàbits.

Com estalviar energia a casa nostra

Quasi la meitat del consum d’energia de casa nostra se l’emporta la climatització. Ara que s’apropa el bon temps i les temperatures comencen a pujar, hem de parar la nostra atenció al nostre sistema de climatització. Però no només hem de canviar els nostres hàbits amb això, sinó que també hem d’intentar estalviar energia d’altres aparells electrònics que tenim a casa nostra o aprofitant els recursos naturals. A continuació farem un repàs als elements de casa nostra on podem estalviar.

Sistemes de climatització

Tan important són els aparells de climatització o la mateixa construcció de l’edifici, com la nostra decisió de a quina temperatura situem el termòstat. Ara que la calor s’apropa no ens hem d’oblidar que la temperatura recomanada no ha d’estar per sota dels 23/24 graus. Quants cops hem entrat a un comerç i ens hem hagut de posar la jaqueta perquè feia fred? Això és un clar exemple d’un hàbit que es pot canviar fàcilment per aconseguir estalviar energia a casa nostra. També podem estalviar si mantenim la temperatura estable durant tot el temps. És millor regular la temperatura, que apagar l’aire quan ja no tenim calor i tornar a engegar-lo quan tenim calor.

com estalviar energia

En tot cas, el lloc on estiguin col·locats els aparells de l’aire també pot influir en la despesa d’energia. És més recomanable que aquests aparells no estiguin instal·lats al costat de finestres perquè l’aire fred desapareix amb més rapidesa.

Electrodomèstics i aparells electrònics

Et deixes els aparells electrònics en stand by per la nit? Doncs que sàpigues que es calcula que la típica llum vermella que es queda engegada suposa uns 40€ a l’any. Si canviem el nostre hàbit i apaguem completament la televisió, la ràdio, el router d’Internet, etc. aconseguirem reduir la despesa d’energia.

Pel que fa als grans electrodomèstics, com ara la nevera, també podem estalviar. Per exemple, si no saps el que vols agafar de la nevera exactament, primer de tot pensa abans d’obrir la porta i, sobretot, no la deixis oberta molta estona. El fet de tenir oberta la porta fa perdre temperatura i, per tant, gastar més. Això passa especialment durant l’estiu. Igual que amb la nevera, amb el forn passa el mateix però al contrari. No és recomanable mantenir oberta la porta molt de temps perquè perdrà temperatura i gastarà més energia en mantenir-la constant.

estalviar energia a casa

Si has de descongelar un aliment, recorda treure’l del congelador unes hores abans per deixar que es descongeli naturalment. Si l’has de descongelar amb el microones, no només ho faràs d’una manera més artificial, sinó que a més gastaràs més energia.

Recursos naturals

Per últim, no oblideu que la millor llum és la natural. Aprofita les hores de sol de la primavera i l’estiu per obrir les finestres i les persianes. Si estàs llegint o treballant en una habitació més fosca, canvia’t a una altra amb més llum.

estalviar energia

Com has vist, estalviar energia a casa nostra és sobretot una qüestió d’hàbits. Trobes a faltar alguna mesura més? Volem saber la vostra opinió! Deixa el teu comentari :)

Si tens més dubtes, recorda consultar la secció de L’expert respon.