cuidar el planeta

Consells per cuidar el planeta a l’estiu

Durant l’estiu, les temperatures a vegades pugen tant que fa que les persones vulguin refrescar-se buscant llocs amb aire acondicionat. Pot ser que es plantegin dubtes com: com és que fa tanta calor a la ciutat? Què podem fer si no tenim aire acondicionat a casa i ens “morim” de calor? Quina és la millor manera de refrescar una casa de forma energètica i sense que ens pugi la factura del consum energètic? Com podem fer-ho i cuidar el planeta a la vegada?

L’efecte calor a les ciutats

La concentració de calor i temperatures altes normalment és més forta a les grans ciutats que a les zones rurals o de muntanya, sobretot a les nits. Aquesta diferència es coneix com a “efecte illa de calor”. (o UHI, per les seves sigles en anglès, Urban Heat Island).

L’Ajuntament de Barcelona menciona de manera remarcable en el seu Pla pel Clima, que la creació d’illes de calor a les ciutats té diverses conseqüències i efectes, com per exemple en la salut dels ciutadans, en el consum de recursos i en el conjunt de l’ecosistema urbà.

En el monogràfic “5 claus per a ciutats més saludables” elaborat per IGGlobal, la investigadora Erica Martínez insisteix que l’arquitectura i la planificació urbana poden contribuir a reduir l’efecte “illa de calor”.

barcelona

Una bona climatització és la clau

Un 34% del consum total d’energia de les llars ve de la despesa energètica associada a la climatització i en els últims anys mai havia estat tan elevada com ara. D’acord amb la Direcció General d’energia i Canvi Climàtic de les Illes Balears és que tant l’aire condicionat com la calefacció són aparells assequibles per a la majoria de persones i ha fet que els habitatges no s’hagin construït enfocats a criteris d’estalvi energètic.

Com podem millorar la climatització i cuidar el planeta

  • Aprofitar els recursos naturals.
  • Ventilar la nostra llar i crear corrent d’aire.
  • Estendre roba mullada fora de casa.
  • Tenir finestres i portes amb bon aïllament.
  • Detectar possibles filtracions d’aire.
  • Comptar amb una façana ventilada.

parc-guell