Casa Batlló

Cinc curiositats de la Casa Batlló

La Casa Batlló és un dels edificis més emblemàtics de Barcelona, bressol del modernisme català i referent a nivell mundial. Antoni Gaudí ha estat la figura clau del moviment, i de fet va ser el dissenyador i capitost de set dels nou edificis modernistes de la ciutat.

El modernisme català

El modernisme català sorgeix a la fi del segle XIX, quan sorgeix el moviment eclèctic per tota Europa, com art nouveau a França, Bèlgica i Espanya, floreale a Itàlia o jugendstil a Alemanya i els Països Nòrdics. Neix amb la intenció de crear un art nou, lliure i modern que vol trencar amb les tradicions academicistes (com l’historicisme) o els moviments rupturistes (com el realisme o l’impressionisme).

En un marc de creixement econòmic propiciat per la Revolució Industrial, la Primera Exposició Universal d’Espanya (any 1888) i el “desastre del 98”, es dóna un moment d’exaltació dels valors catalans, on la burgesia inverteix en cultura, art i arquitectura amb un fort sentiment nacional. Aquest va ser el cas de Josep Batlló i Casanovas, un industrial tèxtil propietari de diverses fàbriques a Barcelona i destacat home de negocis que va encarregar la construcció d’un edifici l’any 1877 a Emili Sala i Cortés, un dels professors d’arquitectura de Gaudí. Aquest edifici, al qual s’han fet diverses rehabilitacions arquitectòniques, es situava al “camí de Jesús”, que actualment es coneix com a Passeig de Gràcia gràcies al Pla Urbanístic d’Ildefons Cerdà, que va eixamplar l’estructura de la ciutat.

Casa Batlló

Curiositats de la Casa Batlló

La Casa Batlló s’ha convertit en l’emblema de Barcelona, i rep (en temps de no covid-19) tantes visites que sempre hi ha cua per entrar. Encara i així, destaquem cinc curiositats que potser no coneixies!

  1. La Casa Batlló no va ser una construcció d’Antoni Gaudí, sinó que l’arquitecte va guanyar el concurs per a realitzar una rehabilitació arquitectònica entre l’any 1904 i l’any 1906. L’edifici va ser construït per Emilio Sala Cortés, el seu antic professor, per la qual cosa podem dir que en aquest edifici l’alumne supera el mestre.

  2. Es situa en un enclavament complicat, ja que comparteix illa amb la Casa Lleó Morera, de Lluís Domènech i Montaner, la Casa Mulleras, d’Enric Sagnier, la Casa Bonet, de Marcel·lià Coquillat i la Casa Amatller, de Josep Puig i Cadafalch. Encara que l’enclavament és perfecte per als turistes, que poden visitar quatre dels edificis més representatius del modernisme català, la zona es va batejar com “l’Illa de la Discòrdia” per la rivalitat entre els arquitectes.

  3. Els inicis de l’obra no van tenir el mateix èxit que es pot atribuir actualment, i van ser temps durs per a Gaudí, que va perdre el seu reconeixement en el concurs amb la Casa Bonaventura Ferrer, de Pere Falqués, la Casa Llorens, de Josep Pérez Terraza i el Col·legi Condal, de Bonaventura Bassegoda i Amigó. Aquesta darrera va ser anomenada com a vencedora, reduint la repercussió de la Casa Batlló.

  4. Un dels aspectes més admirats de l’edifici és la façana. Encara i així, tot el mobiliari de l’interior de la Casa Batlló va ser dissenyat per ell, per la qual cosa també conserven la personalitat de l’arquitecte.

  5. La façana de la Casa Batlló té una sèrie d’ondulacions que volen transmetre la tranquil·litat del mar, provocant un efecte estètic molt especial i distintiu.