Compromís de rehabilitació

Cases a canvi d’1€ i el compromís de rehabilitació

El compromís de rehabilitació és pràcticament l’únic preu a pagar per aquestes cases de la vila francesa de Roubaix. Aquesta iniciativa de l’ajuntament del poble s’inspira en un projecte dut a terme a Liverpool l’any 2013, que consistia en la venda d’un lot de 20 cases en males condicions per una lliura estarlina cadascuna.Compromís de rehabilitació

El projecte té com a objectiu rehabilitar les zones més degradades de la població, que habitualment requereixen grans inversions. Aquest projecte suposa una alternativa molt imaginativa que permetrà rehabilitar la zona amb el compromís dels seus habitants. Es tracta d’una oferta de cara als compradors potencials, a qui s’ofereix la compra d’un habitatge a canvi d’un euro i del compromís de rehabilitar-lo. A més, està previst que els futurs compradors tinguin l’obligació de presentar els projectes de reforma de les cases perquè puguin ser validats pels experts de l’ajuntament, mostrant de manera oficial el compromís de rehabilitació. “Això permetrà a les famílies convertir-se en propietàries i farà possible la renovació dels habitatges”, conclou l’alcalde de la ciutat, Guillaume Delbar.

Les despeses de rehabilitació depenen de cada cas i de les prestacions de cada comprador, però és inferior del que suposa adquirir un habitatge a preu de mercat. Es tracta doncs, d’una oportunitat per aquelles persones que volen adquirir un habitatge a baix cost, i per poder regenerar un barri degradat sense haver de fer una gran inversió per part de l’ajuntament.

Aquesta iniciativa té pendent altres ciutats europees, que estudiraran l’experiència de Roubaix per poder realitzar accions similars, així com també per ternir en compte aquesta tendència i aplicar-la en altres camps similars (com les actuacions puntuals en edificis de valor històric o social, per les quals no es troba comprador global amb un clar compromís de rehabilitació, però per les que es podria trobar diversos inversors modestos).