Barcelona vol ser Capital Mundial d'Arquitectura

Barcelona vol ser Capital Mundial d’Arquitectura

La ciutat catalana, coneguda també com un dels bressols de l’urbanisme contemporani, es prepara per a acollir tres esdeveniments internacionals per a erigir-se com a Capital Mundial d’Arquitectura. L’objectiu és enaltir la configuració del model de la ciutat per a convertir-se en un referent de l’urbanisme i l’arquitectura, combinant història amb modernitat.

Bressol dels esdeveniments internacionals d’arquitectura

L’Ajuntament de Barcelona ja ha comunicat que es prepara per a acollir tres esdeveniments internacionals de caràcter arquitectònic, que enalteixen els esforços de la ciutat per fer front als reptes urbans contemporanis. Aquests són:

La 15 Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

La quinzena BEAU, que gira entorn de la temàtica “Espanya buida / Espanya plena. Estratègies de conciliació”, reunirà les propostes més rellevants de l’arquitectura i l’urbanisme espanyols dels tres últims anys (2018-2020) per a reivindicar el seu valor social i cultural, amb l’objectiu d’acostar l’arquitectura i l’urbanisme a la ciutadania. La XV BEAU cerca adaptar les necessitats arquitectòniques a les dues realitats territorials espanyoles, estudiant l’adaptabilitat i permeabilitat dels dissenys i les propostes. Aquesta edició comptarà amb un òrgan comissariat format per Óscar Miguel Ares, Anna Bach i Eugeni Bach, i comptarà amb una doble seu: el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Museu Pati Herreriano de Valladolid.

Barcelona vol ser Capital Mundial d'Arquitectura

Capital Mundial de l’Arquitectura i el Congrés Mundial i l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes del 2026

Al gener de 2019 es va aprovar una Declaració Institucional per a treballar conjuntament amb el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per a la candidatura a la Capital Mundial de l’Arquitectura, atorgada per la UNESCO. Després de la seva formalització, al gener de 2020 es va declarar que la ciutat de Barcelona era candidata al costat de Pequín, per la qual cosa la Comissió de Govern s’ha compromès a finançar el cànon de l’organització (150.000 euros) en el cas de ser triada. El veredicte final serà presentat al juliol a Rio de Janeiro, ciutat que actualment ostenta aquesta condició.

La Nova Bauhaus Europea

El projecte cultural i estratègic “Nova Bauhaus Europea”, proposat per Ursula Von der Leyen en 2020, sorgeix com a mesura del pla de recuperació del coronavirus, i compta amb una part del pressupost de 750 mil milions d’euros de la UE per a ajudar a Europa a avançar cap a una economia circular. Es pretén instaurar un escenari de co-creació on arquitectes, artistes, estudiants, enginyers i dissenyadors treballin junts per a la consecució de l’objectiu anterior.

Barcelona vol ser Capital Mundial d'Arquitectura

El futur de l’arquitectura catalana

La participació en els tres esdeveniments internacionals d’arquitectura als quals Barcelona aspira ser líder suposaran una gran plataforma de llançament per a la ciutat, que es convertirà en un referent (molt més potent del que ja és) en termes d’arquitectura i urbanisme. L’objectiu d’aquestes candidatures és situar un major èmfasi en la qualitat del disseny i distribució urbà de la ciutat comtal, que millora la qualitat de vida dels seus ciutadans i fomenta la creació d’una ciutat verda preocupada per la sostenibilitat.