Barcelona sota terra

Barcelona: primera ciutat amb un plànol del seu subsòl

Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat amb un plànol complet del subsòl del seu conjunt urbà. El plànol mostra una gran utilitat pel desenvolupament de l’urbanisme i el patrimoni arquitectònic de la ciutat. El treball ha sigut realitzat per Rosina Vinyes en la seva tesi doctoral del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC.

plànol subsòl Barcelona

L’urbanisme i l’arquitectura de Barcelona és de sobra conegut, però ¿com és sota terra? Ara ja ho podem saber gràcies a aquesta recerca. Encara que la Barcelona oculta sota terra no sembla tan important, sense ella no seria possible el funcionament de la ciutat. A més, el plànol proporciona informació molt útil dels usos, cada vegada més freqüents, que es fan de l’espai sota els carrers i edificis. La tesi doctoral de Rosina Vinyes revela xarxes de servei i comunicació, dipòsits, refugis de la Guerra Civil, passos, galeries, etc. També mostra amb molts detalls altres elements de la vida pública i privada del subsòl de la via pública.

Urbanisme sota terra

El plànol ofereix una imatge molt complexa de la ciutat de Barcelona. A més, amb aquest dibuix, la ciutat és la primera gran ciutat que disposa d’un plànol tan complet del seu subsòl com aquest. Gràcies al Departament d’Urbanisme de la UPC, es posa a primer plànol un àrea oblidada de les ciutats: el subsòl. En aquest treball, a més dels elements més antics, també podem veure l’espai que ocupa la fibra òptica, els aparcaments o el metro.

plànol subsòl barcelona

L’urbanisme del futur

La imatge de la Barcelona sota terra també es planteja dubtes sobre el futur de l’urbanisme i del patrimoni arquitectònic de les grans ciutats. De fet, el plànol alerta sobre l’aglomeració urbana que és molt comú en ciutats grans com la mateixa Barcelona, Madrid, Tòquio, Nova York, etc. Aquesta ferramenta de representació del subsòl única situa a la capital catalana com a primera gran ciutat amb un plànol tan complet i li ha donat a la seva autora, Rosa Vinyes, una qualificació Cum Laude.

Recorda que si vols caminar pels carrers de Barcelona i conèixer millor el seu urbanisme i patrimoni arquitectònic, OBRA ofereix visites guiades a edificis modernistes.