Barcelona concedeix mig milió d'iniciatives per a la innovació urbana

Mig milió d’iniciatives per a la innovació urbana

La ciutat proactiva és un projecte impulsat pel BIT Hàbitat, àrea del Barcelona Institute of Technology dedicat a promoure la innovació urbana aplicada a la societat, l’economia, la tecnologia i el medi ambient. El seu treball s’articula sobre cinc vèrtexs: plataforma d’innovació urbana, co-creació, transformació, divulgació i educació, amb l’objectiu de fomentar ciutats resilients, sostenibles, inclusives i segures.

La ciutat proactiva

La convocatòria La ciutat proactiva pretén promoure la innovació urbana de manera oberta, plural i multidisciplinària, buscant solucions als reptes que presenta la ciutat. És per això que necessiten grups amb projectes d’innovació urbana que presentin propostes d’alt impacte, de desenvolupament bottom-up, executables a curt termini però escalables i sostenibles a llarg termini. BIT Hàbitat llança la convocatòria per a donar suport financer a projectes que permetin:

  • Millorar la sostenibilitat i la resiliència urbana: hàbits i model de consum, descarbonització urbana i habitatge i barri.

  • Donar un impuls a l’economia local: comerç de proximitat; educació, treball i cures i cultura i indústries creatives.

El projecte que s’ajusti en major mesura a les necessitats urbanes i sigui capaç d’oferir solucions més innovadores rebrà un import d’ajuda de 500.000 euros, a més d’assessorament tècnic per part de l’Ajuntament de Barcelona, mentoring amb experts (Barcelona Tech City, Idees for Change), accés a la tecnologia per a desenvolupar prototips i connexió i difusió amb l’ecosistema innovador.

Barcelona concedeix mig milió d'iniciatives per a la innovació urbana

Guanyadors de la darrera edició

L’entitat ja ha publicat els set projectes guanyadors, que tindran la possibilitat d’implementar una prova pilot a la ciutat de Barcelona. La convocatòria d’ajudes de La ciutat proactiva va rebre més de 200 propostes que ofereixen solucions a reptes urbans d’inclusió social i sostenibilitat. La resolució ha estat la següent:

  1. La Universitat Politècnica de Catalunya proposa propulsar vuit microprojectes de rehabilitació de l’interior d’habitatges i espais comuns en el barri del Raval, que posteriorment es podrien replicar en altres àrees de la ciutat. Aquests prototips milloren les condicions de ventilació i il·luminació, així com la funcionalitat dels habitatges.

  2. Aiguasol proposa fomentar la col·laboració entre comunitats veïnals per a facilitar que els edificis s’aproximin a l’autosuficiència energètica a través de la digitalització de plataformes d’autogestió.

  3. L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) proposa el projecte Co-mesuri, que busca implementar un sistema modular vertical intel·ligent per al cultiu de plantes comestibles que produeixi l’energia necessària per al seu funcionament, amb l’objectiu de facilitar l’accés a productes frescos. A més, aquesta iniciativa millora el microclima urbà i la biodiversitat local.

  4. La Fundació Alícia vol fomentar que les persones grans amb un mínim de coneixements, habilitats i motivacions puguin autogestionar la seva alimentació de la manera més autònoma possible a través d’una xarxa activa local.

  5. El Mòdul Hàbitat Barcelona, o MHBCN, és una infraestructura innovadora i sostenible que permet resoldre problemes socials, mediambientals i econòmics lligats a l’habitatge.

  6. L’Associació Iniciativa Barcelona Dades Obertes proposa la recollida i l’anàlisi de dades per a impulsar la transició digital del petit comerç de barri a través de l’apoderament tecnològic dels emprenedors.

  7. Josep Maria Vallès Casanova presenta Barcelona Revolta’t, a partir de la qual busca implantar un sistema de gestió descentralitzada de matèria orgànica en cinc punts de recollida de Barcelona, amb l’objectiu de dinamitzar l’economia circular i un sistema sanitari més sostenible.

Què et semblen aquestes propostes? Creus que seran reeixides? Quin t’agrada més?