edificis reutilitzats

El primer atles d’edificis reutilitzats de Barcelona

Alguna vegada has sentit a parlar dels edificis reutilitzats? Doncs la ciutat de Barcelona n’està plena. Es tracta d’edificis que van ser concebuts per un ús, però han acabat tenint-ne un altre. Els edificis reutilitzats han sigut el centre d’interès d’un grup d’investigació anomenat Habitar de l’Universitat Politècnica de Catalunya, que els ha recopilat i classificat en “L’Atlas del aprovechamiento arquitectónico”, el primer atles d’edificis reutilitzats de Barcelona.

L’atles

En total parlem de 1463 edificis que formen part d’aquest particular atles. El grup d’investigadors criden a les administracions de la ciutat a veure la reutilització dels edificis com una oportunitat que aporta riquesa a la ciutat, ja que encara avui hi ha moltes traves administratives que afavoreixen que els edificis es demoleixin en comptes de reinventar-se.

edificis reutilitzats

La normativa urbanística és a vegades massa rígida amb els edificis reutilitzats. Per exemple: el codi tècnic d’edificació permet que un edifici reformat o rehabilitat no hagi d’adaptar-se al 100% de les exigències de construcció que se li demanarien si fos de nova planta, però això només en cas que no se li canviï l’ús.

Alguns exemples d’edificis reutilitzats

  • El número 17 de l’Avinguda Tibidabo: la casa construïda per Enric Sagnier al 1915 va ser inicialment una mansió residencial i es va convertir en el consolat de la Unió Soviètica al 1936. Actualment és la seu de la Mútua Universal.
  • El 109 de la Rambla: la residència del marquès de Comillas fins al 1929 quan va esdevenir la seu de la Compañía General de Tabacos de Filipinas. Actualment és un hotel.
  • L’Institut Verdaguer: situat al Parc de la Ciutadella va ser un parc de bombers i el palau del governador militar de Barcelona. Actualment, com el seu nom indica, és un institut públic d’educació secundària.
  • El Parlament: va néixer com a arsenal i va canviar a caserna, palau reial i museu d’art modern. Durant la República va esdevenir el parlament de Catalunya, però en acabar-se va tornar a ser caserna i museu. Actualment és el parlament, la cambra política més important de Catalunya.

Aquests són alguns exemples d’edificis reutilitzats, però n’hi ha 1459 més, recollits en el particular Atles d’edificis reutilitzats que es va publicar durant el passat mes de Desembre.

edificis reutilitzats

En aquest blog ja havíem parlat d’alguns edificis reutilitzats, com el MUHBA – Oliva Artés, el Borsí o la Capella de la Misericòrdia.