congrés d'arquiectura barcelona

Arranca en Barcelona el nou Congrés d’Arquitectura 2016 amb una duració total de sis mesos

Barcelona arranca el seu primer gran congrés d’arquitectura en vint anys. Des de juny i fins a novembre la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitzen el Congrés d’Arquitectura 2016 amb l’objectiu de redefinir les prioritats de l’arquitectura del segle XXI.

Amb l’edició d’aquest any, el COAC dóna continuïtat a la tradició de l’organització de congressos que va iniciar l’any 1931. Des d’aleshores se n’han organitzat nou, el darrer, que també va estar coorganitzat per l’UIA va ser l’any 1996, és a dir, fa vint anys.

Congrés d’Arquitectura 2016

El Congrés d’Arquitectura 2016 s’allunya del format habitual. La duració és més extensa, des de juny fins a novembre. En total, 6 mesos de congrés on l’objectiu primordial és que sigui més obert i participatiu que mai. La clau de l’èxit serà la participació activa dels professionals de l’arquitectura i també de la ciutadania. Segons els seus organitzadors:

La raó principal del Congrés d’Arquitectura 2016 és il·luminar el futur de l’arquitectura i dels arquitectes”.

congres arquiectura 2016 barcelona

Després de vint anys, el panorama arquitectònic s’ha transformat i amb la crisi s’ha reduït un 90% l’activitat professional, per això el Congrés plantejarà els temes d’una altra manera. En primer lloc tindrà un doble marc: en xarxa i presencial. En segon lloc, els temes a tractar també s’han renovat:

 • Sostenibilitat
 • Rehabilitació del patrimoni construït
 • Processos participatius
 • Dret a un habitatge digne
 • Dret a una ciutat equitativa

A més, tots aquests temes s’hauran d’identificar amb un eix temàtic:

 • Context: anàlisi i explicació de la realitat
 • Instruments: eines que permeten actuar als arquitectes
 • Objectius: prioritats de l’arquitectura per al futur que han de compartir-se

Com participar

A partir de l’1 de juny pots enviar la teva comunicació que formarà part del debat obert a les xarxes socials i el web del Congrés. Les comunicacions hauran de complir aquests requisits:

 • Màxim 1.500 paraules
 • Sense límit de links externs i material gràfic, sempre dins d’un màxim de 10 DinA4
 • El pes màxim del document en PDF serà de 15 Mb

El Congrés anirà enviant comunicacions per a fomentar un debat continu i obert. A banda del debat en línia el programa inclou xerrades, concursos, exposicions i  taules rodones. Els actes se celebraran a les seus dels col·legis professionals, escoles d’arquitectura, museus i altres institucions de Barcelona. El COAC també s’està plantejant desenvolupar actes en altres ciutats com Rio de Janeiro, París o Venècia.

Per a més informació, aquí teniu el comunicat del COAC.

 Aquest no és l’únic congrés relacionat amb l’arquitectura que se celebra en Barcelona. Recordem que l’any que ve s’organitzarà el Barcelona Building Construmat.