Arquitectura del futur

Arquitectura del futur: on viurem?

El vertiginós ritme de vida actual, sumat a les noves tendències socials condicionades per la crisi econòmica i sanitària, han afectat la majoria de sectors de tot el món. Amb una nova percepció de la realitat que ens envolta, l’adaptació s’ha convertit en un element clau per al desenvolupament individual i grupal, i un dels sectors que s’ha vist més afectat és el dels habitatges.

Els arquitectes experts ja han realitzat una projecció sobre com seran els pisos i les ciutats del futur, on destaquen diversos aspectes que experimentaran un creixement pròximament, com la sostenibilitat, l’arquitectura responsive, la vida verda o la intel·ligència artificial a través de la domòtica.

Pisos del futur: més petits i barats

Pisos.com ha realitzat un estudi sobre l’arquitectura del futur, en el qual exposa que la superfície dels pisos es reduirà un 10%, i en conseqüència el cost tindrà un descens del 7%. Per tant, la grandària mitjana dels habitatges del futur serà de 105 metres quadrats, a diferència de la mitjana actual de 117 metres quadrats, i s’abaratirà el cost per un valor aproximat de 14.000 euros. Segons aquesta projecció, es reduirà el desemborsament per habitatge de 201.240 euros a 184.000 euros.

A més, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) preveu que, si es mantenen les tendències actuals, la demanda d’habitatges creixerà per un valor d’1,1 milions en els quinze anys vinents. Aquest creixement ve condicionat per les estructures familiars i el nombre de persones que habiten en el mateix habitatge. Segons afirma Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com, “l’evolució demogràfica d’Espanya continua amb la seva tendència de reduir el nombre de persones per llar, que incideix directament en la quantitat i característiques dels habitatges que formaran el nostre parc residencial al futur”. Segons l’estudi, s’estima que la mitjana de convivents es reduirà a 2,41 per pis, i el nombre d’habitatges unipersonals representarà el 28,9% del total de les llars.

Pis del futur funcional

Senzillesa i funcionalitat

Els habitatges del futur, tot i ser més petits i assequibles, tindran una major funcionalitat gràcies a la incidència de la domòtica i les noves tecnologies. En els últims mesos hem comprovat que les nostres vivendes són al mateix temps llars, espais de treball i llocs d’oci. Per tant, s’introduiran cada vegada més dispositius tecnològics intel·ligents. El futur no es limita a smartphones i smart-tv, sinó que cada vegada més utilitzarem aplicacions mòbils per controlar les funcions de la casa, climatització digital, tecnologia bluetooth integrada, persianes i cortines amb control remot o punts de càrrega elèctrica per a vehicles. Definitivament, viurem la digitalització dels nostres habitatges, que faran de la llar un espai on viure, treballar i gaudir. I tu, ja estàs digitalitzant la teva llar?