Manuel Sayrach

Barcelona recupera l’obra de l’arquitecte modernista Manuel Sayrach

Enguany es produeix el centenari de la Casa Sayrach, l’obra més coneguda de l’arquitecte Manuel Sayrach. Imaginatiu i bohemi, va ser un destacat arquitecte modernista de la ciutat de Barcelona.

L’arquitecte modernista Manuel Sayrach

Arquitecte i modernista, també va dedicar part de la seva vida a explorar altres vessants artístiques i morals. Va escriure poesia, obres teatrals i diversos textos polítics de temes com la República i la Constitució.

Les seves obres més destacades són dues cases de l’Eixample, a l’encreuament entre la Diagonal i Enric Granados. Les cases, anomenades Sayrach (com ell mateix) i Montserrat (com la seva esposa) són un evident homenatge a la seva manera de viure i de pensar.

Desafortunadament, Manuel Sayrach va morir jove, a causa de la Guerra Civil. Va ser enterrat en el mausoleu Sayrach, que ell mateix havia dissenyat per a ell i la seva esposa (que va morir abans que ell). El mausoleu barreja l’Arc de Sant Martí i les muntanyes de Montserrat i és una mostra de com d’important va ser la natura en la seva obra.

Manuel Sayrach

Les influències naturalistes també les podem observar en el jardí de La torre dels Dimonis, una finca de Sant Feliu de Llobregat on va recrear el Gènesi. Avui però, aquesta finca només la podem veure en fotos ja que ja no existeix.

El llibre

L’ajuntament de Barcelona ha editat un llibre en el seu homenatge: “Manuel Sayrach 1886-1937. Arquitectura i modernisme a Barcelona”. En el llibre es fa un recorregut al llarg de tota la seva vida i obra, mostrant detalls desconeguts fins ara que permeten entendre al geni. Els autors han tingut el privilegi d’accedir a informació de l’Arxiu Sayrach.

Aquest llibre se suma a l’oferta cultural basada en el modernisme que ofereix la capital catalana, que aposta fermament per conservar i posar en valor les obres pertinents a aquest moviment tan particular i que dota de tant d’encant a la ciutat. Recentment n’hem parlat a posts com el del mural de l’editorial Sopena i el dels mosaics modernistes.

Manuel Sayrach

El llibre sobre l’arquitecte modernista, Manuel Sayrach, ja està a la venda. Seguirem pendents de les novetats en relació a l’arquitectura i el Modernisme!