150 aniversari de l'any de Puig i Cadafalch 2017

L’any de Puig i Cadafalch: 150 anys del naixement del mestre del modernisme

Amb motiu dels 150 anys del naixement d’un dels arquitectes catalans més importants, es vol commemorar l’any de Puig i Cadafalch, celebrant diferents actes per apropar l’arquitecte a la ciutadania.

150 anys de naixement

Puig i Cadafalch (1867-1956) va ser un arquitecte català. Cal destacar les seves obres modernistes com la Casa Martí (1896), la casa Amatller (1898-1900) i la Casa de les Punxes (1905).

Aquest 2017, coincidint amb l’aniversari, es vol difondre l’acció cultural i cívica de Puig i Cadafalch. La comissió liderada pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Mataró ha programat una trentena d’activitats entre les quals podrem trobar exposicions, jornades, congressos, seminaris i fins i tot, itineraris i rutes guiades arreu de Catalunya. Es vol presentar als ciutadans una visió més àmplia d’un personatge que, sense dubte, és un reflex de la realitat que va viure.

L'any de Puig i Cadafalch: arquitecte modernista

L’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, retratat per Ramon Casas / MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

100 anys del nomenament

D’altra banda, cal destacar que, a més, compleix 100 anys del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya, càrrec que va exercir entre 1917 i 1924, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país. Per tant, durant el mes d’octubre, podrem trobar el Congrés “Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya” i l’exposició “J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política”, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

El Departament de Cultura farà una aportació de 300.000 euros, i serà organitzat també per les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i pels ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc. La Mireia Freixa i l’Eduard Riu- Barrera són els comissaris de l’Any. Es tracta d’experts que s’encarreguen de les tasques de coordinar i difondre les activitats que es duran a terme. Podeu consultar aquí la llista de totes les activitats.

L'any de Puig i Cadafalch

L’any de Puig i Cadafalch… A l’estranger

La commemoració també preveu realitzar actes a l’estranger, més concretament a París, on tindran lloc les jornades “J. Puig i Cadafalch i la cultura francesa”, coorganitzades pel Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona i l’Institut Ramon Llull. D’altra banda, la Universitat de Harvard acollirà la jornada commemorativa “El curs d’art romànic de J. Puig i Cadafalch a Harvard (1924-1925)”

Aquí podreu conèixer més notícies sobre Puig i Cadafalch i altres arquitectes modernistes, a més de trobar visites guiades a les obres més importants de Catalunya.