Sagrada Família

Acord històric amb la Sagrada Família: un entorn per al veïnat

El Temple Expiatori de la Sagrada Família és probablement el monument més famós de Barcelona. Pensada per l’arquitecte Antoni Gaudí és tota una icona del modernisme i atrau cada any milions de visitants. El passat mes d’octubre l’Ajuntament de Barcelona i el Patronat de la basílica van signar un important acord, que preveu que el temple contribueixi a finançar les despeses municipals que genera la seva activitat.

L’impacte de la Sagrada Família en l’entorn

La Sagrada Família atreu anualment 20 milions de visitants, el que suposa un gran impacte turístic per al barri i la ciutat. Fins ara, el temple no aportava ni un euro a les arques de l’Ajuntament. Amb la signatura de l’acord, el Patronat s’ha compromès a aportar 36 milions d’euros en la pròxima dècada per tal de pal·liar els efectes de la massificació turística que pateix la zona i la ciutat.

Sagrada Família

La Sagrada Família aportarà a Barcelona:

  • Millores en el transport públic: 22 milions d’euros en millorar el transport públic (incloent-hi més freqüències d’autobusos) i 7 milions d’euros per a millorar l’accessibilitat del metro (creant un accés directe al temple).
  • Millores en l’entorn: 4 milions d’euros per reurbanitzar els carrers més propers a la basílica (Sardenya, Provença, Marina i Mallorca) i 3 milions d’euros per al manteniment de l’espai públic i els agents cívics.

Recta final de la construcció

Segons el Patronat de la Sagrada Família, la data de finalització de les obres serà durant el 2016. Actualment, ja està completada el 70% de l’estructura i les obres se centren en la construcció de les sis torres del temple. Durant el mes d’octubre, ja es va començar a construir la torre de Jesucrist, situada al centre de la basílica i la més alta de totes (tindrà una alçària de més de 170 metres).

Sagrada Família

Maqueta de la Sagrada Família, tal com es preveu que s’acabi el 2026

Fins ara, les obres s’havien dut a terme sense llicència. Les negociacions per aconseguir-la, havien començat fa un parell d’anys i han culminat amb la signatura de l’acord. Després de 130 anys de treballs sense llicència, la Sagrada Família ja pot formalitzar els permisos per regularitzar la seva situació. Les negociacions però, no s’acaben aquí. Encara queda pendent esbrinar que passarà amb l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria que va idear Gaudí, doncs l’execució d’aquesta part del projecte implica l’expropiació d’un grup d’habitatges del carrer Mallorca. Estarem pendents per a veure la decisió final, que prendran conjuntament els veïns, el Patronat i l’Ajuntament.

La Sagrada Família és un exemple de la riquesa cultural i arquitectònica de la ciutat, que des d’aquí us animem a visitar. Altres exemples en són els mosaics modernistes, el mercat de Sant Antoni i la Casa Vicens.