OBRA

CA / ES / EN
Obra BCN: Observatori per a la Rehabilitació Arquitectònica de Barcelona


	

Notícies

VISITES DE L'OBRA

15/04/2019


El passat dijous 4 d’abril, OBRA va organitzar una visita a un dels projectes arquitectònics  més singulars que l’IMHAB (Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació) està impulsant al districte de Sant Andreu; concretament en una les ‘peces’ que integren el puzzle de l’antic complex fabril tèxtil de la Fabra i Coats, testimoni privilegiat d’aquell període de transició entre la societat agrícola i el període expansiu d’industrialització de mitjan segle XIX i principis del XX a casa nostra. 
 
Un projecte que recupera, en certa manera, aquest passat i el modernitza; passant majoritàriament per un canvi d’ús, per a la ubicació de nous teixits terciaris o residencials. Una intervenció de rehabilitació i nous usos, que deixarà petjada en aquesta nova etapa de la ciutat. 
 
L’edifici rehabilitat (rectangle que ocupa una superficie de 102 metres de llarg per 14,70 metres d’amplada amb planta baixa, planta pis i coberta), té la seva entrada principal al carrer de Parellada, 7-11, i acollirà 46 nous habitatges dotacionals (per a gent jove), unes vivendes d’entre 53 i 60 metres quadrats de superficie (50 d’útils), amb dos dormitoris, un bany i un espai obert amb cuina, sala d’estar i menjador. A més, al llarg de tota la nau, hi ha espais comuns (zona de bugaderia, sala polivalent per a reunions) per a ser utilitzats per part dels nous ocupants.
 
Una altra de les característiques d’aquest edifici renovat és que si bé l’edifici original només constava de dues plantes, de cinc metres d’alçada, el nou edifici, les ha subdividit fins a crear-ne quatre de 2,5 metres d’altura, modificant el plantejament inicial que es tenia de fer 80 habitatges d’un sol dormitori en dues plantes.     
 
Respecte de les característiques d’aquesta construcció, volem destacar-ne alguns aspectes : el seu passat històric lligat a l’aprofitament de les seves característiques estructurals; i l’eficiència energètica/sostenibilitat que s’hi ha aplicat.  
 
D’una banda, perquè s’han mantingut la façana industrial original, i el forjat intermedi que  hi havia (que ja aguantava càrregues –d’uns 1.200 quilograms- prou importants per a l’emmagatzematge de bobines de fil de la fàbrica); d’altra banda també s’ha mantingut l'estructura de coberta que destaca per les encavallades metàl·liques i corretges de fusta. Bona part de l’estructura interior està feta amb fusta importada del País Basc.

Pel que fa als criteris d’estalvi energètic, recordem que l'edifici té la categoria B de qualificació energètica i que l’energia de calefacció es produeix per aerotèrmia.
 
Un sistema de bomba de calor ubicat a la part superior de l’edifici produeix la calefacció que, amb radiadors/ventiloconvectors (fan coils) distribuirà aquesta tant pels habitatges com pel local. L’aigua calenta sanitària (ACS) s’escalfarà també a través d’aquest sistema.
 
Així, i per posar un exemple, la temperatura d’acumulació d’ACS es farà a 45 graus centígrads per als habitatges i de 60 graus centígrads per a la nau local d’assaig. 
 
Un altre dels aspectes arquitectònics que volem destacar és que en un dia assolellat i una mica ventós es poden apreciar moltes de les característiques que el fan interessant: des de la gran lluminositat que l’edifici filtra en el seu interior fins a la bona ventilació que té gràcies a l’aire que circula a través dels finestrals ‘oberts’ amb reixes metàl·liques. I des d’aquí estant poder apreciar aquesta ‘segona pell’ de l’edifici.
  
Fent un repàs a la història de la remodelació de l’edifici, es té constància que en tres períodes anteriors s’hi havia intervingut (1905, 1927 i dècada dels 30). Ara, transcorreguts més de 80 anys, l’antic Patronat Municipal de l’Habitatge (actual Institut Municipal de l’Habitage i Rehabilitació) ha posat en marxa les obres de  millora (juny de 2017) i, si no hi ha cap canvi d’última hora,  finalitzaran aquesta primavera.
 
En conjunt, s’hi ha invertit un total de 5,9 milions d’euros finançats per l’Ajuntament de Barcelona. 

Subratllar també, que els 46 habitatges que vam visitar són alguns dels 169 que estan integrats en tres promocions de protecció oficial ubicades als barris del Parc de la Llacuna del Poblenou, la Marina del Prat Vermell, i que el procés d’adjudicació d’aquests es va posar en marxa a principis del passat mes de febrer.

També i com a nota curiosa de la transformació arquitectònica duta a terme pel despatx d’arquitectes de Roldán+Berengué (autors del projecte), volem destacar la intervenció feta en la part de les quatre crugies de l’extrem oest d’aquest edifici, on una gran nau-sala (de la qual en parlàvem línies amunt) acollirà els assajos de la colla Castellera Jove de Barcelona.
 
La sala, impressiona per les seves grans dimensions i, sobretot, per la resolució arquitectònica (amb una obertura en vertical ovalada que, fent volar la imaginació, recorda la típica d’un parc de bombers on, a través de la qual hi passa la barra de ferro i s’hi poden veure aquests professionals lliscant el seu cos fins a la planta baixa), els aïllaments acústics d’aquest àmbit i la sala d’assajos d’instruments de vent que hi ha al soterrani; a més del pis superior, que des d’uns 9 metres d’alçada, hom s’adona de com d’alta pot arribar a ser una d’aquestes imponents estructures humanes.   
 
De fet, i recuperant el tema acústic, la façana també s’ha aïllat per a evitar molèsties per les activitats culturals que es puguin dur a terme als patis interiors del recinte de la Fabra i Coats. En aquest sentit, aquesta mesura ja s’ha preparat per a poder suportar els 30 dB que estipula l’ordenança de Medi Ambient de l’Ajuntament.

Tot plegat, un testimoni privilegiat que s’adapta als nous temps i deixa petjada en aquest recinte de 28.000m2 de sostre, on també hi trobem 9.000 m2 de sòl, amb nous equipaments i aquest habitatge dotacional.  
 
I perquè com molt bé va apuntar un dels tècnics que ens va acompanyar en aquesta visita, i és ben cert - al menys la impressió que crea quan se l’ha visitat per dins-  el dotacional de la Fabra i Coats és “ un edifici dins d’un altre edifici”.
 
 
NOTA: a través d’aquest enllaç podreu veure, resumida, la història del recinte de la Fabra i Coats on s’ubica aquesta promoció:
 
 
 https://www.youtube.com/watch?v=J27DK5GKqR4&t=1s