la Model

S’obren les portes de la Model

Des del passat diumenge es pot accedir lliurement a la Model. Des d’ara funcionarà com un interior d’illa de l’Eixample i s’ha establit un horari diürn per tots els ciutadans que vulguin visitar-la. A més, a partir del 24 de febrer s’iniciarà un programa de conferències temàtiques organitzades pel Centre d’Interpretació dels Moviments Socials.

La Model per dins

El nou horari de l’antiga presó és de dilluns a dissabte de 10 h a 19 h. A més a més, els divendres de 15 h a 18 h, i els dissabtes de 10 h a 18 h, també podreu accedir a l’interior de l’edifici sense necessitat d’inscriure-us amb antelació. Les visites seran cada 15 minuts en grups de fins a 30 persones, i es tindrà accés al pati d’entrada, l’espai de paqueteria, el locutori, el centre panòptic, les galeries 4 i 5 i el poliesportiu. També podreu observar una exposició fotogràfica que porta el nom de La Model per dins, on es podran veure imatges de com era el centre penitenciari a l’interior just després de tancar-lo.

D’altra banda, el 24 de febrer s’iniciarà el programa de conferències de temàtiques diverses, organitzades pel Centre d’Interpretació dels Moviments Socials, un programa anomenat “Mirar la Model, mirar la societat”.

la Model

Procés participatiu

Amb aquest canvi, finalment s’ha aconseguit donar-li a la Model uns usos diferents, tal com s’havia promès amb anterioritat. Tot i això, encara no està clar del tot quins seran aquests usos definitius del gran espai, cosa que es definirà durant aquest primer semestre de l’any. Així doncs, l’any 2019 el govern té pensat actualitzar i acabar amb el Pla director del 2009, que plantejava l’opció de construir una escola, una escola bressol, una residència de gent gran, una residència d’estudiants, un espai memorial i un poliesportiu. Encara que el que sí que està garantit és l’espai memorial.

Una vegada definits els equipaments del centre, es preveu començar les obres l’any 2020. Amb tot això, s’invertiran fins a 4,9 milions d’euros en la recuperació de la Model.

la Model

En definitiva, sabem que una part de la Model sofrirà una rehabilitació arquitectònica dedicada a la seva memòria per tota la seva història i el seu reconeixement arreu del món. Però encara segueixen en dubte molts altres aspectes, tant del mateix espai com de tot el barri de l’Eixample esquerra, així que us els farem saber tan aviat com es pugui.