rehabilitació de la façana plaça del rei

Rehabilitació de la façana de la plaça del Rei de Barcelona

El pròxim mes de setembre es durà a terme la rehabilitació de la façana de la plaça del Rei de Barcelona, en concret, de l’edifici medieval del Saló del Tinell. Les obres de rehabilitació netejaran i arreglaran la façana, que va estar construïda amb elements de pedra procedents majoritàriament de  Montjuïc.

Neteja y rehabilitació de la façana

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) va publicar un concurs públic per contractar les futures obres de rehabilitació de la façana de la plaça del Rei. Unes obres que es preveu que comencin al setembre i que es prolongaran durant 3 mesos amb un pressupost estimat de 161.238,64€. Aquesta emblemàtica plaça ja ha estat parcialment rehabilitada. En concret, els arcs del mateix Saló del Tinell ja han sigut reformats i ara és el torn de la façana. Els treballs tindran com a objectiu netejar i rehabilitar totes les cares dels contraforts i la part inferior de les voltes de la galeria superior. Les obres no inclouen la torre del rei Martí.

obres de rehabilitació de la façana

Àmbit d’actuació de la rehabilitació de la façana (ICUB)

rehabilitació de la façana contrafort

Detall del contrafort (ICUB)

Segons l’ICUB hi ha nombroses àrees amb patologies per les restes d’actuacions anteriors no respectuoses o pel deteriorament dels agents atmosfèrics o la contaminació ambiental. A més, també es farà una actuació preventiva dels contraforts, per tal d’evitar ruptures o futurs problemes de paviment. De fet, un dels contraforts ja va sofrir una ruptura dels tirants metàl·lics el 2014.

El Saló del Tinell

L’edifici gòtic del Saló del Tinell i tot el conjunt del Palau Major Reial tenen un nivell A de protecció patrimonial i estan declarats com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La façana que es va a rehabilitar té a un costat l’edifici del Palau del Lloctinent i a l’altre, la capella de Santa Àgueda. A més, a la part superior es troba un dels extrems de la torre del rei Martí.

rehabilitació de la façana estat

Patologies de la façana (ICUB)

Les obres de rehabilitació de la façana respectaran l’aparença original. Va ser a partir del segle XVIII quan aquest edifici va presentar més afectacions a causa del trasllat de les monges del convent de Santa Clara, que el van convertir en una església.. Amb l’expulsió d’aquestes monges el 1936 es va redescobrir l’estructura original, que fins aquest moment, havia estat amagada per l’interiorisme de l’església. El 1944 es va començar uns treballs de recuperació per tal d’aconseguir l’aspecte original del segle XIV.

Pel que va a la seva història, el Saló del Tinell va ser l’antiga sala de cerimònies del Palau Reial, residència dels comtes de Barcelona i, després, dels reis de la Corona d’Aragó. Va estar construït entre el 1359 i el 1370 pel mestre Guillem Carbonell. Segons la tradició, en aquest saló es va realitzar l’entrevista a Cristòfol Colom i els reis catòlics, després del viatge a Amèrica al 1493. Actualment, junt amb la Capella de Santa Àgueda forma part del Museu d’Història de Barcelona.

Podeu continuar mirant obres de rehabilitació del patrimoni històric de Barcelona al nostre blog.