rehabilitació de façanes

Rehabilitació de façanes: torna el color a les Cases Cerdà

Torna el color al primer xamfrà de l’Eixample! Un dels edificis emblemàtics de Barcelona ja ha recuperat el seu aspecte original. Aquesta meravella d’obra arquitectònica pertany al conjunt d’edificis anomenat Cases Cerdà i es pot trobar perfectament fent un passeig per l’Eixample. Les Cases Cerdà van ser construïdes originalment l’any 1864 i la decoració d’aquestes va quedar tapada durant la dècada dels anys 70, però no va ser fins l’any 1986 que es va realitzar una primera rehabilitació de façanes.

La nova rehabilitació de façanes

Per fi! Ja han finalitzat els treballs de rehabilitació de façanes i recuperació de les pintures originals d’aquesta finca del carrer Consell de Cent 340, la qual està catalogada com a bé d’interès nacional (BCIN) per ser un dels primers habitatges plurifamiliars de l’Eixample de Barcelona.

Les tres cares de l’edifici estaven cobertes amb uns murals esquerdats i amb humitats en alguns punts i la necessitat d’una reforma era evident. Les encarregades d’aquesta nova obra han estat Elena Moral i Cristina Macho, que s’han ocupat de la investigació històrica i de la recuperació pictòrica per tal d’aconseguir que les façanes de les Cases Cerdà tornin a lluir els seus colors originals.

rehabilitació de façanes

Aquesta nova rehabilitació  de façanes ha comptat amb la supervisió del departament de Patrimoni municipal i dels tècnics de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, juntament amb la direcció facultativa. L’Ajuntament també ha aportat un ajut econòmic a través del programa de subvencions a la  rehabilitació d’habitatges.

rehabilitació de façanes

Unes Cases plenes d’història

Josep Cerdà (res a veure amb Ildefons Cerdà del conegut pla urbanístic) va posar els diners per construir les quatre cantonades d’aquella cruïlla de carrers. Va comprar el solar amb expectatives de negoci i va encarregar l’obra de les Cases Cerdà al mestre d’obres Valls i Galí.

Durant els anys 70 la decoració del mural de la façana va quedar tapada ja que es va pintar d’un color vermellós. Finalment l’any 1986 es va rehabilitar, amb una interpretació de l’original que va resultar en una obra pictòrica del pintor Jordi Castells.

rehabilitació de façanes

Les pintures, tant les d’aquesta finca com la de l’altre costat de la intersecció, havien estat atribuïdes fins ara a l’artista Raffaello Beltraminique s’havia emportat la glòria sense merèixer-ho per culpa d’un error que va cometre a principis del segle XX un deixeble de Gaudí. De fet, el passat any 2014 es van fer unes comprovacions per tal de trobar l’existència de revestiments originals. Un cop realitzades i acompanyades d’un exhaustiu estudi històric sobre els autors de l’obra van determinar que l’obra pictòrica original va ser executada per dos autors italians de més renom en la seva època. Aquests eren Antonio Pascutti i Achille Battistuzzi, que aleshores ja eren coneguts a Barcelona pels seus treballs d’escenografia al Liceu.

rehabilitació de façanes

Al primer pis de l’edifici s’hi intueixen el que semblen ser personificacions dels quatre elements fonamentals: el foc, l’aigua, la terra i el vent, però bé podria interpretar-se d’una altra manera. És el que ens espera ara de la nova rehabilitació de façanes d’aquest primer xamfrà: intentar esbrinar el seu significat i contemplar la seva renovada bellesa.