rehabilitació arquitectònica

Rehabilitació arquitectònica a la Trinitat Vella

Arrenca la transformació de l’entorn de la presó de Trinitat Vella. Aquest fet suposarà una rehabilitació arquitectònica que convertirà l’àmbit del barri de nova construcció amb mig miler d’habitatges. Les obres començaran a finals de l’any 2019 i es preveu que estiguin acabades a finals de 2021.

Aquest projecte urbanístic forma part del conveni municipal aprovat fa dos anys per reformar els centres penitenciaris de la ciutat i traslladar aquests espais als veïns.

Passos de la rehabilitació arquitectònica

La rehabilitació arquitectònica suposarà la transformació de tot el barri de Trinitat Vella Nord i sobretot, dels entorns de l’antiga presó. Concretament el nou pla transformarà més de 56.000 metres quadrats de l’entorn en un espai obert amb 452 habitatges. Alhora, la planificació s’ha establert amb la previsió que la Generalitat traslladi el centre penitenciari l’any 2022.

El primer pas és construir dos edificis amb l’objectiu de reallotjar a 155 famílies que actualment viuen en condicions precàries. Aquestes dues construccions es faran al costat de la presó de Trinitat Vella, que actualment funciona com a centre de règim obert. Tanmateix, una de les construccions acollirà un centre de dia per a gent gran. L’últim pas de la rehabilitació arquitectònica serà el trasllat i l’enderrocament de la presó de la Trinitat Vella, que alliberarà espai per a nous equipaments i usos.

rehabilitació arquitectònica

Paral·lelament a les obres de la renovació del barri, l’Ajuntament també ha impulsat la rehabilitació de 65 edificis de la Via Barcino. L’objectiu principal és millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica dels blocs d’habitatges privats que estan en una zona degradada. Aquest cos serà assumit pels veïns, però el consistori gestionarà les obres.

Més vida al barri

L’objectiu principal de la rehabilitació arquitectònica de la presó de Trinitat Vella és fomentar la vida a l’espai públic i dinamitzar el comerç i la cultura. Tanmateix, la iniciativa actua amb la intenció de dignificar i revitalitzar un dels barris més empobrits i oblidat de la ciutat. En un futur es preveu habilitar un espai per a joves, un local d’entitats i posar en marxa un centre de formació professional.

És important remarcar que en els darrers anys s’han dut a terme diversos plans de transformació a la zona com: la creació de la plaça dels Drets dels Infants, la renovació de la plaça de la Trinitat Vella, l’ampliació de l’habitatge a preu assequible o les mesures incloses en el Pla de barris.

rehabilitació arquitectònica

Com sempre diem, la rehabilitació arquitectònica és molt important per conservar el patrimoni de la ciutat de Barcelona i millorar la vida de les persones que hi habiten. Des del blog Obra Barcelona sempre us mantenim informats dels nous projectes!