espai públic urbà

Oberta la convocatòria del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2018

Ja és oficial. La convocatòria del Premi Europeu de l’ Espai Públic Urbà d’aquest nou any ja està oberta. Aquest Premi és un certamen biennal convocat per set institucions europees amb l’objectiu de donar a conèixer tota mena d’obres de creació, de subratllar la importància de l’espai públic com a catalitzador de la vida urbana i de la seva recuperació i millora en les ciutats europees. Es va crear l’any 2000 i aquest any celebra ja la seva desena edició i es consolida com un observatori privilegiat, testimoni de la prolífica construcció d’espais públics arreu d’Europa.

Per què triar l’ espai públic urbà?

El Premi consisteix en la defensa d’un model de ciutat oberta i d’accés universal, que garanteix la convivència ciutadana, la mobilitat sostenible, la conservació del patrimoni històric i la participació dels ciutadans en el disseny dels espais compartits. S’ha escollit l’ espai públic urbà perquè és un espai que està carregat de valors immaterials i amb una forta significació social, econòmica i històrica davant d’un món cada vegada més urbanitzat. A més, per les ciutats europees segueix sent el millor terreny on abordar les principals problemàtiques de l’urbanisme.

espai públic urbà

Quines ciutats europees convoquen aquest Premi?

Són exactament set institucions europees les que convoquen aquesta desena edició del Premi. Aquest s’atorga conjuntament als autors i promotors de les obres seleccionades, i les premiades reben una placa commemorativa i un diploma que es lliurarà a les menciones especials. Les obres guanyadores seran publicades a l’arxiu del Premi i formaran part d’una possible exposició. La Presidenta del Jurat serà Olga Tarrasó i el Secretari David Bravo, en representació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

espai públic urbàObra guanyadora del Premi l’any 2016

Quines són les condicions de participació?

Les obres de creació, recuperació o millora de l’ espai públic urbà realitzades a l’àmbit geogràfic del Consell d’Europa dels anys 2016 i 2017 són les que poden optar al Premi i poden ser presentades pels autors o les seves entitats promotores. També poden optar al Premi les obres que tinguin prou fases d’execució acabades, encara que no s’hagin finalitzat completament. Respecte els criteris de valoració, a l’hora de seleccionar les obres presentades no es tindrà en compte només el punt de vista estrictament arquitectònic, sinó que el jurat també tindrà en consideració altres aspectes sobre la transformació urbana de l’obra i el seu impacte en la vida col·lectiva.

espai públic urbà

Com et pots inscriure?

És important recordar que la inscripció és gratuïta i que consta de dues parts:

1) La inscripció en línia, on cal inscriu-re’s a www.publicspace.org a partir del 15 de gener de 2018 i completar totes les dades requerides. Aquesta inscripció es tancarà el 21 de febrer de 2018 a les 12h i en el cas que un mateix autor presenti més d’una obra, aquest haurà de fer el mateix procés per separat per cada una de les obres.

2) Enviament del material físic al CCCB, on cal enviar la còpia impresa i signada dels fulls de drets i els tres panells rígids impresos en format DIN A3 i en orientació horitzontal. Aquesta documentació s’ha de fer arribar dins d’un paquet de correu postal o missatgeria (o bé a mà) al CCCB fins el dia 21 de febrer de 2018 a les 12h.

En definitiva, és un Premi amb un gran reconeixement i atorga a l’ espai públic urbà un paper molt decisiu dins de l’urbanisme de les ciutats europees.