arquitectura urbana

Les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, icona protegida de l’arquitectura urbana

Les mítiques Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs són un exemple de l’arquitectura urbana protegida, ja que el seu ajuntament les ha declarat Bé Cultural d’Interès Local. D’aquesta manera impedeix al seu propietari, Endesa, tirar-les a terra.

Blindatge d’una icona de l’arquitectura urbana

L’skyline del litoral barcelonès no seria el mateix sense les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. Una construcció que forma part d’una antiga central tèrmica que es va crear l’any 1971. Per la seva alçada (200m) es considerada com la construcció més alta de tot el litoral català i per això destaquen igual o més que les torres de la Sagrada Família. Des de fa cinc anys les xemeneies han deixat de funcionar i des de llavors s’està decidint què fer amb aquesta zona.

arquitectura urbana

Font: Pobles de Catalunya

Empreses privades i entitats públiques no es posen d’acord a l’hora de negociar què fer amb les 28 hectàrees de terra i el kilòmetre de costa que n’ocupen les xemeneies i la resta de la factoria. Tant és així que el 2008, els habitants de Sant Adrià van decidir mitjançant un referèndum conservar-les per considerar-les una icona de l’arquitectura urbana. Ara, l’ajuntament ha declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) les restes de l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies. D’aquesta manera impedeix al seu propietari, Endesa, tirar-les a terra.

La història de les Tres Xemeneies

La història de les Tres Xemeneies es remunta a l’any 1913, quan es va instal·lar una central tèrmica de carbó als terrenys on són ara les mítiques icones de l’arquitectura urbana barcelonina. L’any 1971 es va construir una central tèrmica propietat d’Endesa que va tenir activitat fins a 2011. Es va construir amb tecnologia alemanya i enginyeria espanyola i les xemeneies estaven instal·lades sobre les calderes, per això arriben als 200 metres d’alçària.  A finals dels anys 70, la central de Sant Adrià del Besòs representava el 40% de tota l’energia produïda a Catalunya. 

El futur de les Tres Xemeneies

Tras la declaració del BCIL, Endesa ha donat gratuïtament les instal·lacions al consistori. La causa d’aquesta donació pot estar al fet que el seu manteniment anual és de 400.000 euros i la declaració del BCIL obliga al propietari a fer-se càrrec de la perfecta conservació de l’edifici.  Malgrat la protecció del BCIL, encara no sé sap què serà de les Tres Xemeneies. Des de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies:

Vetllarem per la dignitat en la conservació i la reutilització d’aquest element patrimonial i per una transformació del litoral respectuosa amb el patrimoni, la memòria i la voluntat dels veïns”.

La Conselleria de Cultura ha donat el seu suport a l’ajuntament i ha donat el seu vistiplau per reunir a totes les persones que puguin pensar i influir sobre què es podria ubicar a les Tres Xemeneies. Amb tot, la donació d’Endesa a l’ajuntament de Sant Adrià li posa pressió.

A OBRA estarem pendents d’aquest tema.