Conservació urbanística

Conservació urbanística de les cases barates del Bon Pastor

L’últim Plenari municipal ha aprovat el Pla especial urbanístic del Bon Pastor, iniciativa de conservació urbanística que permetrà regular el nou equipament cultural. L’objectiu és reconvertir una illa de setze habitatges obrers, coneguts com les cases barates, situats entre els carrers de Tàrrega, Claramunt, Bellmunt i Barnola, del barri del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu.

Història viva de la ciutat

Aquest projecte forma part del Pla de barris, que impulsa diversos programes de recuperació i difusió de la memòria històrica dels barris. Es preveu que les obres comencin entre finals del 2020 i principis de 2021.

foto1

Les cases barates del Bon Pastor cap al 1930 (Josep Domínguez / AFB)

Les cases barates són un dels quatre polígons d’habitatges que es van construir a la ciutat per la manca d’habitatge social. A finals dels anys vint del segle passat, al Bon Pastor es van construir 784 habitatges d’una sola planta per allotjar-hi obrers i migrants atrets per l’expansió industrial de Barcelona i que volien treballar en l’Exposició Universal de 1929. Per tant, les cases barates forment part del patrimoni històric de la ciutat de Barcelona, i és per aquesta raó que és important realitzar activitats de conservació urbanística, tot creant un museu viu de l’habitatge dins la xarxa del Museu d’Història de Barcelona.

Tasques de conservació urbanística  

Quatre dels setze habitatges es rehabilitaran en forma de cases museu, per mostrar-hi l’evolució de les edificacions obreres en diferents moments de la història: des de les primeres cases barates que es van construir l’any 1929, passant per les construccions de la postguerra dels anys cinquanta i setanta i des de l’any 2000 fins a l’actualitat. Aquesta tasca es fa en col·laboració amb el veïnat i el MUHBA, que ja han recuperat 1.600 estris, mobles i objectes per poder historiar les cases i la relació que tenen amb l’espai. Per tant, és molt important ressaltar la implicació per part dels mateixos veïns, ja que el seu testimoni personal ha facilitat la construcció del futur museu.

Conservació urbanística

D’altra banda, quatre habitatges més es transformaran en espais expositius per explicar l’evolució de l’habitatge obrer a Barcelona. Els vuit restants s’habilitaran com a equipaments per al barri que inclouran sales de reunions, espais de treball, una sala d’actes i un arxiu, entre d’altres.

És important ressaltar que el projecte pren com un bon referent museístic el Työväenasuntomuseo de Hèlsinki, un exemple paradigmàtic en el conjunt europeu de com explicar la vida diària al llarg del segle XX en un barri obrer. Si voleu estar al dia de totes les inciatives de remodelació urbanística a Barcelona no oblideu consultar el blog periòdicament! ;)