patrimoni arquitectònic i obres de rehabilitació de can batlló

Comencen les obres de rehabilitació de Can Batlló per a la seu de l’EMAV

Les obres de rehabilitació de Can Batlló ja han començat. Aquest nou projecte de rehabilitació arquitectònica convertirà el bloc 7 d’aquest recinte fabril en la nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals i en un espai social per al barri i la ciutat, Coòpolis.

Obres de rehabilitació a Can Batlló

L’antiga Fàbrica Joan Batlló, més coneguda com a Can Batlló, és un antic complex industrial ubicat a tocar de la Gran Via de les Corts Catalanes, al barri de Sants. Es tractava d’una fàbrica tèxtil (Fábrica de Hilados y Tejidos de Algodón, Blanqueo, estampados y aprestos de Juan Battló) creada el 1878. La fàbrica va convertir-se en tot un referent tèxtil de la ciutat i va guanyar el gran premio a l’Exposició de París l’any 1900. Després de les Guerres Mundials i la Guerra Civil espanyola, la fàbrica va reduir plantilles i canviar de propietaris. Finalment, l’any 1976 els 81.000 metres quadrats del terreny van ser requalificats pel Pla General Metropolità i destinats a equipaments i zones verdes.

obres de rehabilitació a can batlló

Ara, amb les obres de rehabilitació el nou Can Battló pren forma. El bloc 7 del recinte serà la nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals i comptarà amb una inversió de 12,9 milions d’euros. Segons les previsions, la nova seu s’obrirà a finals del 2018 i tindrà una capacitat de fins a 600 alumnes, 175 més dels que pot acollir la seu actual de Via Laietana.

La rehabilitació de Can Batlló és un dels exemples d’obres de rehabilitació arquitectònica d’espais industrials que s’hi estan fent per la ciutat.

La rehabilitació també inclou el nou espai Coòpolis

Les obres de rehabilitació de Can Battló també inclouen la nova seu del projecte social Coòpolis. Es tracta d’un espai pel foment de l’economia social i solidària amb gestió comunitària entre els veïns, l’administració pública i el moviment cooperatiu. El projecte ha estat impulsat per les cooperatives La Ciutat Invisible, Lacol i l’associació Impuls Cooperatiu de Sants. Aquestes obres de rehabilitació compten amb un pressupost de 5 milions d’euros i la dada de finalització prevista és l’any 2019, tot i que al mes d’abril d’enguany hi haurà un espai habilitat provisional.

obres de rehabilitació de la nova seu de l'escola de mitjans audiovisuals

Un nou impuls per al barri de Sants

Amb les obres de rehabilitació de Can Batlló es preveu impulsar el barri de Sants. La proposta de modificació del pla urbanístic inclou també la construcció de 1.445 habitatges en Can Batlló. Algunes d’aquestes noves habitatges es tindran algun tipus de protecció oficial. De fet, l’Ajuntament ha cedit un dels solars municipals a la cooperativa La Borda per construir 28 habitatges de protecció oficial. Tots els treballs de rehabilitació preservaran l’arquitectura industrial existent de Can Batlló i tindran com a objectiu dinamitzar el barri de la Bordeta (districte Sants-Montjuïc) amb diàleg permanent amb el veïnat i les entitats del barri.

Si us agradaria conèixer el barri de Sants a OBRA organitzem visites guiades on repassem la seva història industrial i actual.