Casal Torre de la Sagrera: Rehabilitació d'un edifici històric de Sant Andreu

Casal Torre de la Sagrera: Rehabilitació d’un edifici històric de Sant Andreu

El districte de Sant Andreu (Barcelona) inaugura el nou Casal Torre de la Sagrera gràcies a la rehabilitació d’un edifici històric, la Torre de la Sagrera. El nou casal és des de finals de novembre un centre social que difon les activitats d’entitats socials i culturals del barri. La rehabilitació de l’edifici ha durat dos anys i ha localitzat un nou refugi de la Guerra Civil que es podrà visitar a partir de l’any que ve.

Un nou centre gràcies a la rehabilitació d’un edifici històric

L’antiga Torre de la Sagrera, situada al carrer de Berenguer de Palou, ha estat totalment reformada amb l’objectiu de transformar-la a un nou centre social per al veïnat. Aquesta rehabilitació d’un edifici històric és un nou exemple de com les obres i reformes permeten conservar la història arquitectònica d’una ciutat al mateix temps que s’aprofiten els espais per als veïns. La Torre de la Sagrera és un edifici d’estil neoclàssic que es va construir l’any 1875. Formava part d’un conjunt industrial, del qual només hi quedava aquesta torre. L’ edifici segurament era la casa dels propietaris o del director de la fàbrica tèxtil La Española, que va formar part del complex industrial Fabra y Coats, fundat el 1903.

rehabilitació d'un edifici histìoric sagrera

Estat de la Torre de la Sagrera abans de la rehabilitació

El nou Casal Torre de la Sagrera és fruit de dos anys d’obres de rehabilitació, on els elements característics de la façana històrica s’han conservat. També s’han mantingut bona part dels paviments hidràulics originals de la planta baixa. La rehabilitació d’aquest edifici històric ha comptat amb un pressupost de més de 2.700.000€.

la rehabilitació d'un edifici històric

El Casal Torre Sagrera després de la rehabilitació

A més, durant els treballs de reforma s’ha localitzat un antic refugi de la Guerra Civil que es podrà visitar després d’una segona fase d’obres. Aquest descobriment és un refugi antiaeri que es conserva intacte des del final de la guerra. El bon estat de les restes conservades, com bancs, latrines, pous de ventilació o la instal·lació elèctrica, es podrà veure quan estigui obert al públic.

El nou Casal Torre de la Sagrera

Amb la rehabilitació d’aquest edifici històric, els veïns de Sant Andreu disposaran d’un nou centre cultural i social. En aquest centre es difondran les activitats de les entitats socials i culturals del barri. El nou espai té 760 metres quadrats dividits en quatre plantes i compta amb una sala d’exposicions i sala de lectura, un espai de criança, un buc d’assaig de música, dos espais polivalents, taller de cuina, tallers exteriors i un auditori. El nou centre cultural serà gestionat per la Federació Torre de la Sagrera que aglutina unes 600 famílies i entitats socials.

rehabilitació d'un edifici històric sant andreu

rehabilitació d'un edifici historic sagrera

A banda d’aquest projecte, a OBRA també us hem explicat altres exemples de rehabilitació d’edificis industrials com la Fàbrica La Escocesa o la Fàbrica Macosa. Consulta el nostre blog per conèixer tota l’actualitat de l’arquitectura i rehabilitació dels barris de Barcelona.