Barcelona vol una recuperació de la Rambla per al veïnat

Barcelona vol una recuperació de la Rambla per al veïnat

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs internacional per tal de definir la recuperació de la Rambla. L’objectiu que ha de cumplir el projecte guanyador és recuperar aquest emblemàtic espai barcelonés per al veïnat. Les propostes també han de preveure els aspectes i efectes socials més enllà dels urbanístics.

Com serà la recuperació de la Rambla per al veïnat

La convocatòria per presentar projectes per recuperar la Rambla per als veïns està oberta i es preveu tenir una proposta guanyadora abans de l’estiu. Aquesta proposta, segons l’Ajuntament de Barcelona, s’executarà durant la tardor del 2018 per tal de començar les obres de rehabilitació i recuperació de la Rambla a principis del 2019. Les propostes han de tenir en compte la tradició històrica de La Rambla, els seus diferents usos i activitats, la important afluència turística, la mobilitat del transport públic i la relació amb els barris o la connexió amb les places de Catalunya i de Colom.

recuperació de la rambla per al veïnat

Els equips que s’hi presenten hauran de desenvolupar un mínim de quatre projectes transversals que s’hi inclouran al document d’estratègies d’actuació:

  1. Pla de Gestió d’Espais de Gran Afluència
  2. Pla de Dinamització Comunitària i Activació d’Usos Temporals.
  3. Pla de Gestió Cultural i d’Equipaments.
  4. Avantprojecte d’urbanització de l’espai públic i de l’entorn de La Rambla

A banda del projecte, la recuperació de la Rambla anirá acompanyada d’un procés de participació ciutadana que ajudarà a l’equip redactor a definir el projecte.

Tornar a ramblejar

Aquest és el gran objectiu que ha d’assolir el projecte per la recuperació de la Rambla. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz:

El projecte ha de permetre tenir l’estratègia per recuperar la Rambla per al veïnat de l’entorn i per a la ciutadania. Volem recuperar una tradició molt barcelonina, i que els veïns i les veïnes tornin a ramblejar”.

En aquest sentit, el maig de l’any passat l’Ajuntament va aprovar un pla especial d’ordenació de la Rambla amb la finalitat de recuperar la seva essència i establir els criteris d’ocupació, mobilitat i urbanització de l’espai.

La recuperació d’altres espais

La recuperació de la Rambla no ha estat l’únic espai que es vol recuperar per als veïns. A la mateixa Rambla, el mercat de la Boqueria també persegueix aquet objectiu. Durant el període 2017-2019 l’Ajuntament destinarà 3,5 milions d’euros a la rehabilitació, millora i reforma del mercat més emblemàtic de la ciutat.

rehabilitació i recuperació de la rambla

Per la seva banda, el mític Teatre Arnau del Paral·lel també es rehabilitarà per tal de tornar el seu valor cultural al veïnat i preservar la memòria d’aquest espai.